Adana’da yaşayan oto tamircisi Servet Doğan, egzoz emisyonunu yüzde 90 düşüren ve Avrupa Birliği kriterlerini katbekat karşılayan araç yazılımının geliştirilmesi için devletten destek bekliyor. Doğan’ın ürettiği yazılım ayrıca yüzde 25 yakıt tasarrufu sağlarken kamyon, otobüs, TIR, iş makinesi gibi araçlara da uygulanabiliyor.

Ortaokul yıllarından bu yana oto tamirciliğiyle uğraşan Servet Doğan (46) 2001 yılından beri üzerinde çalıştığı ve "Sağlığa, Ekonomiye Duyarlı" yöntem adını verdiği SED uygulamasını her geçen gün geliştiriyor. Yazılımın doğaya zararlı egzoz emisyonunu yüzde 90 oranında düşürdüğünü bilimsel testlerle ispatladığını belirten Doğan, ilk etapta yazılımın sadece otomobillere uygulandığını ancak kendi çabalarıyla geliştirmesiyle 1-2 senedir kamyon, TIR, otobüs, iş makinesi gibi araçlara da uygulandığını kaydetti. Yazılım ayrıca araçlarda yüzde 10 ile 25 arasında yakıt tasarrufu sağlarken, yakıtın verimli yakılması sayesinde daha hızlı gaz tepkisi ve uzun motor kullanımı sağlıyor.

"4 AYRI ZARARLI GAZIN SEVİYESİNİ İNDİREN DÜNYADAKİ TEK BULUŞ"

Egzoz emisyonunu sıfıra yakın değerlere yaklaştıran bir buluş gerçekleştirdiğini söyleyen Servet Doğan, projenin Avrupa Birliği norm kriterlerinin çok altında olduğunu ve 2025 yılında ulaşmayı hedefledikleri seviyenin katbekat altında sonuçlar verdiğini söyledi. Yazılımın aynı anda 4 ayrı zararlı gazın seviyesini indirdiği için dünyadaki tek buluş olma önemini taşıdığını vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

"Hidrokarbonu, karbonmonoksidi, karbondioksidi ve azot oksitleri aynı anda düşürebilinen ikinci bir buluş şu an literatürde yok. Aldığımız değerler egzoz emisyonlarını zararlı emisyonları ciddi derecede aşağı çekmiş durumda. Çevre kirliliğinin büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olacak bir konu aynı zamanda. Ve bu çevre kirliliğini azaltırken aracın performansında en ufak bir kayıp yaşanmadı aksine yüzde 5 civarında güç artışları oluştu. Aracın vurutunları azaldı. Motor sesinde yüzde 30-40 kadar düşüşlere neden oldu. Biz yanmayı egzoz emisyonun düşümünü motor içinde yanma hücresi içinde gerçekleştirdiğimiz için motor içi kirliliğini de azaltıp, yağlamanın düzenli yapılıp mekaniğin de ömrünü uzatmasını sağladı ve bu kriterlerle birlikte aracın egzozundan çıkan oksijen oranındaki artış bize iyi neticeler verdi."

"EMİSYONU YÜKSEK ARAÇLARA BÜYÜK PARA CEZALARI KESİLİYOR"

Çevre kirliliğini önlemek amacıyla Avrupa’da uygulanan önlemlerin Türkiye’de de başladığına dikkat çeken Servet Doğan, egzoz emisyonu yüksek araçlara büyük para cezaları kesildiğini anımsattı. SED yönteminin, araçların mekaniği üzerine herhangi bir donanım veya parça eklemeden tamamen yazılımsal bir yöntem olduğunu ve bu yüzden hiçbir şekilde zararlı olmadığını anlatan Doğan, şunları söyledi:

"Genelde 2001 modelin üstündeki araçlara yüzde 80 işlem yapabiliyoruz. 2010’dan sonra hemen hemen yüzde 95’lerde uygulama tekniğine sahibiz ve üzerine bir yük vermiyor, aksine mekaniğin üzerindeki stresi aldığından dolayı motor ömrünü uzatabilecek bir yöntem. Şu an otomobillerin genelinde uygulanabiliyor. 1-2 yıllık çalışmayla TIR, kamyon, otobüs gibi araçların bazı modellerine uygulamayı başardık. Maddi destek olmadan bunu daha ileriye taşıyabileceğimi düşünmüyorum çünkü yazılımsal destekleri hazırlamak maliyetli bir işlem. Destekler gelirse tarımsal araçlar, makinalar, jeneratörler, tüm iş makinaları gibi 4 zamanlı motorları taşıyan bütün araçlarda, gemi motorlarında, deniz araçlarında bunu kullanmak mümkün olabilecek."

"AB KRİTERLERİNİN ÇOK ALTINDA BİR EGZOZ EMİSYONU SAĞLIYOR"

Avrupa’daki Egzoz Emisyonu Euro Normları’nın tüm dünyayı sardığının altını çizen Servet Doğan, "Sağlığa Ekonomiye Duyarlı" yönteminin Euro Normları içine bir ürün olarak gelmesi gerektiğine inandığını savundu. Araç başına uygulama maliyetinin çok düşük olduğunu dile getiren Doğan, "Üretim bazında kolaylıkla uygulanabilecek ve aracın sadece çevreyi kirletmesini önlemek değil, aynı zamanda araç motorunu, mekaniğini, içini temiz tutup, yağlamasını iyi yapıp, ömrünü de uzatacak bir yöntem olarak Euro Normları’nın içerine girmesi gerekiyor. Verimli yanmadan dolayı emisyonun düşümü asıl hedefimizdi fakat hem ilk gaz tepkilerinde verimli yanmadan dolayı yüzde 3-5 oranında artış oldu. Aynı zamanda verimli yanmanın getirisi olarak yüzde 10-25 arasında, araç donanımlarına göre değişen oranda yakıt tasarrufu aldık. Proje uygulamalarımız kent içerisinde hızla yaygınlaşıyor. Birçok akademisyenin karşısında uygulama öncesi ve sonrası verileri karşılaştırdık, başarımızı ispat ettik. Yurt dışında ünlü bir firmadan teklif de aldık ancak bunun ülkemizde kalması gerektiğini söyleyerek reddettik. AB kriterlerinin çok altında bir egzoz emisyonu sağladığımız için dünyaya yayılabilecek bir proje fakat bununla ilgili devlet kuruluşlarından destek istiyoruz çünkü ben bunu bir yere kadar getirebildim. Seri üretim bazında bu işin yayılabilmesi ve patentinin alınıp bir norm haline getirilmesi için devlet desteği gerekiyor. İnşallah ellerini atarlar. Bugünlerde egzoz emisyonlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir buluşla böyle önemli bir konuya çözüm getirebileceksek insanlık adına faydalı bir şey yapılacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

"EMİSYONU DÜŞÜRDÜĞÜNÜ YAPTIRDIĞIM TESTTE GÖZLERİMLE GÖRDÜM"

Uygulamayı yaptıran Göksel Börk ise uygulamayı henüz sıfır kilometreye yakın otomobiline yaptırdığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"İşlemi yaptırdıktan sonra ortalama yüzde 25-30 civarında yakıt tasarrufu oldu. Gaz tepkisinde faydalı oldu. 6. vitese araba daha önce 70-75 kilometre hızda geçerken şimdi 62 kilometreye kadar gerilediğini fark ettim. Emisyonu düşürdüğünü yaptırdığım testte gözlerimle gördüm, böylece çevreyi koruma açısından faydalı olduğunu düşünüyorum."