Türkiye’nin de üye olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 5. Çevre Bakanları Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirilecek.

EİT 5. Çevre Bakanları Toplantısı’nda “İklim Değişikliği ve Yeşil Ekonomi” konulu İstanbul Deklarasyonu’nun kabul edilmesi bekleniyor. 17 Aralık 2014 tarihinde İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleştirilecek olan toplantı öncesinde 15-16 Aralık 2014 tarihlerinde EİT üyesi ülke temsilcilerinin katılımı ile Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı gerçekleştirilecek. Yüksek düzeyli memurlar tarafından toplantı gündeminde yer alan teknik konular görüşülecek.

Toplantının 17 Aralık 2014 tarihindeki üçüncü gününde, üye ülkelerin bakanları veya heyet başkanlarının katılımı ile Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın başkanlığında Bakanlar Toplantısı gerçekleşecek. Toplam üç gün sürecek olan toplantılara Türkiye’nin yanı sıra EİT üyesi olan Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan ve Türkmenistan temsilcilerinin katılım sağlamaları bekleniyor.

17 Aralık 2014 tarihli Bakanlar Toplantısı’na üye ülke karar vericilerinin yanı sıra, gözlemci sıfatı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP), Birleşmiş Milletler Doğal Afet Risk Yönetimi Ofisi (UNISDR), D8, EİT Bilim ve Sanayi Enstitüsü, EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası, Küresel Çevre Fonu (GEF), Türk-Alman İşbirliği (GIZ), Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (BSEC) ile İslami Kalkınma Bankası’nın üst düzey yöneticileri, EİT üyesi ülkelerin Türkiye’deki büyükelçileri davet edildi.