Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Kurtçam köyü Yeni Mahalle sakinleri, evlerinin dibine kadar gelen elektriğe rağmen gaz lambası ile yaşıyor.

Kurtçam Köyü’ne 2 kilometre uzaklıktaki 13 haneli Yeni Mahalle’de, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan 35 kişi yaşıyor. Yıllar önce tamamlanan yol ve içme suyu projeleri ile birlikte mahalleye enerji nakil hattı da çekilmiş durumda. Mahalledeki evlerin hemen bitişiğine kadar gelen elektrik, sadece Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından getirilen içme suyu projesinde kullandırılıyor.

Evlerinin 50 metre yakınına kadar gelen elektriğe bir türlü kavuşamadıklarını belirten mahalle sakinleri, 2014 yılı sonunda hala gaz lambası ile yaşamaya mahkum bırakıldıklarını dile getirdi. Mahalle sakinlerinden Ahmet Çelik (48), şu şekilde konuştu:

“Yıllardır elektriğimizi alamıyoruz, kime gittikse herkes kapıdan geri çeviriyor. Bir an önce elektriğimizin gelmesini istiyoruz. Bütün yetkililere buradan duyuruyorum. Başbakanlık İletişim Merkezi’ne 3 defa şikayet dilekçesi gönderdim. Her seferinde diyorlar ki gerekli mercilere ulaşıldı, işleminiz yapılacak. Ama ne yapıldığı ne görüldüğü var. Bunu kimse blöf olarak düşünmesin, vallahi billahi bu evimi yakacağım. Bunu herkes böyle bilsin."

Halil Zengin (52) ise “Biz 2003 yılından beri burada elektriksiz yaşıyoruz. Elimizden geldiği kadar uğraştık. Trafo dibimizde, evimizin 50 metre dibinde. 7-8 tane direk dikilecek buraya. Bir türlü bu direkleri diktirip de elektrik bağlatamadık evlerimize. Yetkililerimizden, Sayın Kaymakamımızdan, TEDAŞ müdürlerinden elektriğimizin bağlanmasını istiyoruz” dedi.

88 yaşındaki Ali Zengin de 11 yıldan beri karanlıkta yaşadıklarını belirterek, yetkililer tarafından bir an önce harekete geçilmesini istedi.

Elmas Zengin (69), “Benim beyim hasta oldu, 6 sene ilaç koyamadım dolaba. İlaç yüzünden vefat etti. Tez zamanda elektrik istiyoruz, canımıza tak etti” diye konuştu.

75 yaşındaki Fatma Zengin ise “Biz burada 11. yılımızı tamamladık, hala karanlık. Gediz toprağında oturuyoruz. Kış gününde ağlaya ağlaya çamaşırı 11 senedir elimde yıkıyorum. Canımıza tak etti artık. Acil olarak elektriğe kavuşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni Mahalle’deki vatandaşlar, daha önce kendilerine verilen sözler üzerine evlerinin elektrik tesisatlarını tamamladıklarını, elektriğin gelmesini beklediklerini ifade ettiler.

OEDAŞ Gediz İşletme Şefliği yetkilileri, Yeni Mahalle elektrik tesisi talebinin Küçük Ek Tesis (KET) projeleri kapsamına alındığını, ancak ne zaman yapılacağını bilmediklerini ifade ettiler.