WASHINGTON (AA) - ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasıyla ilgili, “Şüpheci olmak için birçok neden var. En iyi şartlarda bile şiddet hemen sona ermeyecek” dedi.

Obama, bu haftaki ulusa sesleniş konuşmasını Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşması ve DAEŞ ile mücadeleye ayırdı.

Obama, DAEŞ’i yenilgiye uğratmanın tek yolunun Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek olduğunu söyledi. Çatışmaların sonlandırılması konusuna değinen Obama, şunları kaydetti:

“Bir yanılsama içinde değiliz. Şüpheci olmak için birçok neden var. En iyi şartlarda bile şiddet hemen sona ermeyecek. Ancak ne olması gerektiğini herkes çok iyi biliyor. Tüm taraflar, hava bombardımanları dahil saldırıları sonlandırmalı. Kuşatma altındaki bölgelere insani yardımın girişine izin verilmeli. İşin önemli kısmı Rusya, Suriye rejimi ve müttefiklerinin taahhütlerini yerine getirip getirmemesine bağlı. Önümüzdeki saatler ve günler kritik, dünya izliyor olacak.”

"DAEŞ'e karşı acımasız olacağız"

DAEŞ’e yönelik saldırıların devam edeceğini hatırlatan Obama, “Acımasız olacağız” ifadesini kullandı. Obama, DAEŞ’e karşı operasyonların başlamasından bu yana örgüte karşı 10 bin hava saldırısı düzenlendiğini, uluslararası koalisyonun güçlenerek büyüdüğünü, Irak’ta örgütün kontrol ettiği toprakların yüzde 40’ını kaybettiğini, Suriye’de de yerel güçlerin oluşturduğu koalisyonun Rakka’ya baskıyı artırdığını kaydetti.

Obama, “Birçok ülkenin çalışmaları sayesinde Suriye’ye yabancı savaşçı akışı sonunda yavaşlamış görünüyor. Suriye ve Irak’ta DAEŞ bölgesi küçülüyor ve cephelerde daha az DAEŞ savaşçısı bulunuyor. Örgütün artık eleman edinmesi ve saflarını takviye etmesi de daha zor” diye konuştu.