KAYSERİ (AA) -  Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, yoğun bakım hastaları ve yeni doğanlarda hastane enfeksiyonunun ölümcül olabileceğini söyledi. 

Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği, Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği ile ERÜ  işbirliğinde bir otelde düzenlenen "Enfeksiyon Kontrolünde Yeni Bakış Açıları Kursu"na, aralarında Bosna-Hersek, Sudan, Gürcistan, İran, Hollanda, Ürdün, İtalya, Suudi Arabistan, Hindistan, Kosova, Rusya'nın da bulunduğu 26 ülkeden 70 hekim kursiyer olarak katıldı.

Açılışta konuşan Prof. Dr. Emine Alp Meşe, hastane enfeksiyonunun özellikle son yıllarda tüm dünyada giderek arttığını belirtti.

Meşe, kurs sayesinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki konusunda uzman bilim adamlarını, farklı ülkelerden bu konuda uzman bilim adamlarıyla buluşturmayı, problemleri konuşup deneyimlerin aktarılmasını sağlamayı ve hastane enfeksiyonlarının kontrolüne yönelik yeni bakış açıları ve çözüm önerileri getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Hastane enfeksiyonlarındaki artışın nedenlerine değinen Meşe, "Yoğun bakım tedavi hizmetlerindeki artış, teknolojideki ilerlemeler, tıbbi işlemlerin artması, kanser hastalarındaki artış ve bu hastalara verilen tedavilerdeki gelişmeler, cerrahi tedavilerdeki gelişmeler hastaların hastanedeki yatış süreleri hastane enfeksiyonunu da artırdı" ifadelerini kullandı.

- Hastane enfeksiyonları ölüme neden oluyor

Hastane enfeksiyonunun hastanın hastanede yatış süresini uzatırken, hayatını kaybetmesine de neden olabildiğine dikkati çeken Meşe, şunları kaydetti:

"Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, yoğun bakım hastaları ve yeni doğanlarda hastane enfeksiyonu ölümcül olabilmektedir. Tüm dünyada önemli problem olan hastane enfeksiyonlarının kontrolüne yönelik çalışmalar gelişmiş ülkelerde 1950’li yıllarda, Türkiye’de ise 1980’li yıllarda bireysel çabalarla başladı. 2000 yılında Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği’nin kurulması ile bu iş programlı olarak yürütülmeye başlandı. Sağlık Bakanlığının 2005 yılında ‘Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliğini’ yayınlamasıyla birlikte uygulamalar resmi boyut kazandı. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı bu konuda önemli adımlar atarak 'Enfeksiyon Kontrol Hekim Eğitim Programı', 'Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Eğitim Programı' ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı oluşturulmuştur. Bunların yanı sıra Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği tarafından her yıl düzenlenen kongre ve eğitim programları ile hastane enfeksiyonlarının kontrolüne yönelik bilgi paylaşımı yapılmaktadır."

Kursta, dünyanın çeşitli ülkelerinden enfeksiyon kontrolü konusunda uzman 12 bilim adamı, enfeksiyon kontrolü ile ilgili sunumlar yaptı.