YOZGAT (AA) - YAKUP SALMAN - Yozgat'ta eşi ve 2 çocuğu engelli olan 69 yaşındaki Hacıbey Akay, ilerleyen yaşına rağmen günlük yaklaşık 20 kilometre gezerek topladığı boş şişeleri ve teneke kutuları satıp ailesinin ihtiyaçlarını gideriyor.

Hacıbey ve fiziksel engelli Tekmile Akay çiftinin çocukları Dilek (17) ve Ali (16), 6 yaşında geçirdikleri havale nedeniyle zihinsel engelli kaldı. Yüzde 90 zihinsel engelli Ali, yüzde 57 engelli Dilek ve fiziksel engelli eşinin en büyük destekçisi olan Hacıbey Akay, engelli ve yaşlılık maaşı alan ailesinin daha iyi şartlarda yaşaması için yol kenarlarından boş şişe ve teneke kutu topluyor.

Günlük ortalama 20 kilometre yürüyen Akay, topladığı atık malzemeleri satarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Hacıbey Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda geçirdikleri ateşli hastalık sonucu çocuklarının zihinsel engelli kaldığını söyledi.

Çocukların doğduğunda sağlıklı olduğunu aktaran Akay, "Doktora götürdükten sonra zihinsel engelli olduklarını öğrendik. Küçük yaşlardayken doktora götürüp muayene yaptırmadığımız için zaman kaybına uğramış" dedi.

- "Tahminen 20 kilometre kadar yol gidiyorum"

Akay, Ankara ve Kayseri yolunda el arabasıyla teneke kutu ve şişe topladığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Tahminen 20 kilometre kadar yol gidiyorum. Topladığım kutu ve şişeleri sanayide hurdacıya veriyorum. Günde ortalama 10 kilo kutu topluyorum. Her zaman bu şekilde olmuyor, zamana ve yerine göre bu miktar artıyor veya azalıyor. Bazen 2-3 günde 5 kilo toplayabiliyorum. Topladığım tenekelerin kilosunu 1 liradan satıyorum. Şişeleri ise tanesini 15 kuruşa satıyorum. 3 ayda bir 600 lira yaşlılık maaşı alıyorum. Yüzde 90 engelli oğlum için 800 lira evde bakım ücreti alıyoruz. Yüzde 57 engelli kızım için ise ücret almıyoruz. Kazandığım parayla iki engelli çocuğumun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorum."

Fiziksel engelli eşi için de 3 ayda 800 lira aldıklarını dile getiren Akay, yağışlı havalarda da kutu toplamaya çıktığını, karda yağmurda ıslandığını, 3-4 saat yürüyerek, yol kenarlarına atılan kutu ve şişeleri topladığını belirtti.

Anne Tekmile Akay ise çocuklarının rahatsızlığının doğuştan değil, sonradan olduğunu ifade etti.

Çocuklarının 6 yaşındayken engelli olduğunu aktaran Akay, "Oğlum küçükken havale geçirmiş. Biz de bilemedik, o günden sonra böyle oldu. Onlar benim evlatlarım, atsan atılmaz, satsan satılmaz. Her türlü ihtiyaçlarını karşılıyorum. Banyolarını yaptırıyorum, yemeklerini yediriyorum. Ne isterlerse elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. 10 yıldır bir bebek gibi ilgileniyorum çocuklarımla. Ben onların anneleriyim, onlar da benim yavrularım, başımın üzerinde yerleri var" diye konuştu.