KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, 25 yaş üzerindeki engellilerin çok önemli bir kısmının, üst solunum yolu enfeksiyonları ve zatürre gibi hastalıklardan kaybedildiğini bildirdi. 

Dülgergil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş hastalıkları bakımından çok daha fazla risk altında olan fiziksel, görme ve zihinsel engelli çocuklara hem kalıcı diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak hem de ağaç sevgisini aşılamak amacıyla "Engelsiz Diş, Engelsiz Gülüş, Engelsiz Orman Projesi"ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Projenin yaklaşık 3 aydır sürdüğünü belirten Dülgergil, "Belirli bir yaş grubundaki çocuklarda, haftada en az bir kez bağımsız iki işlevi yan yana getirerek nesnel bir öğrenme metodu uyguluyoruz. Yani diyoruz ki 'dişlerimi fırçalayayım, temizleyeyim, aynı zamanda ağaçta güzel bir şey, bir de gidip onu sulayayım. Bu çerçevede, birinci sınıf öğrencilerimiz her perşembe öğleden sonra okullarındaki engellilere dişlerini fırçalatıyorlar" dedi. 

Dülgergil, öğrencilerin dişlerini fırçaladıktan sonra bahçeye inerek saksılardaki çam fidanlarını da suladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"25 yaş üzerindeki engellilerin çok önemli bir kısmını ne yazık ki üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre gibi hastalıklardan kaybediyoruz. Sebebi ise bu çocuklardaki özel bazı hastalıklara bağlı olarak ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi. Bu, özellikle akciğerlere çok hızlı bir şekilde diş plağından bakterilerin geçmesine ve sızmasına sebep oluyor. Engelli çocukların her şeylerine dikkat edilse bile yalnızca ağız ve diş sağlıklarına bakılmaması sebebiyle orta ve uzun vadede ciddi bir sağlık riski taşıyorlar."

Dülgergil, diş hekimliği öğrencilerine genel sağlığın bir parçası olan bu işin önemini anlattıklarını, daha da önemlisi engelli çocukların ailelerinde farkındalık oluşturduklarını vurguladı.

Engellilerin "bir şey yapamaz" diye düşünülerek bir kenarda tutulduklarını dile getiren Dülgergil, şunları kaydetti:

"Oysa ki down sendromlular inanılmaz sorumluluk sahibidirler. Bazıları sizlerden, benden daha yeteneklidir. Yeter ki iyi eğitilsinler. Aslında çocukluktan itibaren iyi yönlendirilir ve yetiştirilirlerse bir iş sahibi bile olabilirler. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı farkındalığı, ailelerin, diş hekimliği fakültesi öğrencilerinin farkındalığı, engellinin bir yerlere kanalize edilmesi, ağaç sevgisinin oluşturulması anlamında 'Engelsiz Diş, Engelsiz Gülüş, Engelsiz Orman Projesi' inşallah Türkiye için çok güzel bir örnek olacaktır."