İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisliği, Papa Francis’in Türkiye’ye yapacağı resmi temaslar öncesinde ziyarete ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Hilton Otel’de basın toplantısı düzenleyen İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisliği heyeti, Papa Francis’in ziyaretine ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Saint Esprit Katedral Başrahibi Peder Nicola, İstanbul Katolik Episkoposu Monsenyör Louis Pelatre, Türkiye Ruhani Reisleri Kurulu Basın Sözcüsü Rinaldo Marmara ile İstanbul Katolik Episkopos Başrahibi Peder Ruben katıldı. Heyet adına açıklamayı İstanbul Katolik Episkoposu Monsenyör Louis Pelatre yaptı. Pelatre, Papa Francis’in 28 Kasım tarihinde Ankara’ya, ardından da İstanbul’a yapacağı resmi ziyaretlere ilişkin bilgiler verdi. Pelatre, "Papa Francis Hazretleri’nin bu yılki ziyareti bahsettiğimiz güzel geleneğin devamına işaret etmektedir. Patrik 1. Bartholomeos Hazretleri’nin dediği gibi Mesih’te tam bir birlik sağlanması gibi kutsal bir neden için yoğun bir şekilde ve birlikte çalışmak istiyoruz. Papa Francis Hazretleri’nin Fener’de 29 Kasım günü arife akşam övgüsü dualarına ve 30 Kasım günü kutsal ayine katılmasının sebebi budur. Ayrıca bu buluşmalar sırasında kardeş kiliseler arasındaki diyalog çabalarını teşvik eden bir ortak açıklamanın yapılması da beklenmektedir" dedi.

Ziyaretin Vatikan Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında ilişkileri geliştirmek amacıyla yapılacağına dikkat çeken Pelatre, "Papa Hazretleri Roma’dan direkt olarak Ankara’ya gidecektir. Protokol görüşmelerinin yanı sıra Papa Francis’in Diyanet İşleri Başkanı ile görüşme arzusunu çok değerli buluyor, bu görüşmenin Katolik Kilisesi’nin bu topraklardaki varlığına dikkat çekeceğine, dinlerin barış içinde birlikte yaşamasına ve İslam-Hristiyanlık diyaloğunu ilerleteceğine inandığımızı vurgulamak isteriz" diye konuştu.

İstanbul’a yapılacak ziyaretin 29 Kasım’da gerçekleştirileceğini belirten Pelatre, "Papa Hazretleri, 29 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 16.00’da İstanbul Saint Esprit Katedrali’ndeki bu ayini icra edecektir. Bu merasim Katolik Kilisesi’nin farklı geleneklere sahip olan cemaatlerinin katılımı ile çok mezhepli bir şekilde kutlanacak ve törene doğu kiliseleri ile Protestan kiliselerinin temsilcileri de iştirak edeceklerdir" dedi.

Pelatre, "Ayin sonunda Ekümenik Patrik 1. Bartholomeos Hazretleri ve Roma Episkoposu Francis Hazretleri, birlikte ayine katılan ve katılamayan sürüyü takdis edeceklerdir" diyerek sözlerini tamamladı.