Karaman’da iki olan milletvekili sayısının üçe çıkmasının ardından, milletvekili adaylarının erken seçim tarihini merakla beklemesine neden oldu.

Normal koşullarda yerel seçimler Mart 2019'da, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri ise 3 Kasım 2019'da yapılacak. Anayasa’nın yerel yönetimlerle ilgili 127. maddesi gereğince yerel seçim ile genel seçimler arasında bir yıldan az bir süre varsa o seçimler birlikte yapılır. Dolayısıyla “2019’da üç seçim birlikte yapılır.” denmektedir. Anayasaya göre, savaş nedeni gibi TBMM kararları ile seçimler bir yıl ertelenebilir denmekte, buda seçim tarihini 2020’ye de ertelenebileceğini göstermektedir. Ancak gazete köşe yazarları tarafından birçok tarih dillendirilmekte.

Bu tarihler: zaman sırasına göre

  • 15 Temmuz 2018 (seçim İlanı ise en geç, 15 Nisan 2018 )
  • 12 Ağustos 2018 (seçim İlanı ise en geç, 12 Mayıs 2018 )
  • 4 Kasım 2018  (seçim İlanı ise en geç, 4 Ağustos 2018 )
  • Mart 2019 (Yerel Seçimler)
  • 03 Kasım 2019  (Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimler)
  • 2020 (seçimler TBMM kararı ile savaş nedeniyle 1 yıl ertelenebilir )

Bu seçim tarihleri ilanı ise anayasa göre (hükümetin güvenoyu alamaması durumu hariç) 90 gün olarak belirlendi. Yani 15 Temmuz 2018’de seçim varsa Nisan ayı içerisinde ilan edilmesi gerekmekte.

GENEL SEÇİMLER Mİ ÖNCE, YEREL SEÇİMLER Mİ ÖNCE? YOKSA ÜÇ SANDIK BİR ARADA MI?

Ancak bu tarihlerin belirlenmesinde yerel seçimlerin öncelikle yapılması durumunda, bu sonuç cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini nasıl etkiler? Eğer Mart 2019'da tek başına yapılacak yerel seçimlerde, referandumda ‘hayır' çıkan İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana gibi şehirlerde ‘hayır cephesi' gücünü korur ve ‘hayır' çıkan büyük şehirler muhalefetin eline geçerse AK Parti açısından büyük bir yenilgi olabilir. Böyle bir yenilgi yerel seçimle sınırlı kalmaz, 9 ay sonraki genel seçimlere ve başkanlık seçimlerine de yansıyabilir.

MHP KAZANDIĞI BELEDİYELERİN YENİ SAHİBİ HANGİ PARTİ OLACAK?

Mersin, Adana, Osmaniye, Manisa, Isparta gibi büyük şehirlerin MHP veya AK Parti’nin alamaması durumunda genel seçimin zor bir sürece gireceği muhtemel gözükmekte. Bu nedenle seçmenin önüne önce cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği sandığın geleceği gibi gözükmekte. Zira MHP’nin mevcut belediye başkanlarının belediye başkanlığını kaybetmeleri oldukça muhtemel gözükmekte. Muhtemelen bu belediye başkanları erken bir genel seçim ve yerel seçimin birlikte yapılması, AK Parti ve MHP koalisyonu destekleme de gönülsüz olacaklar.

Bu nedenle önce Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi önce olması, daha mantıklı gözükmekte.  Ayrıca, yerel seçimler ile girilen seçimlerde yerel dinamikler nedeniyle AK Parti daha düşük oy almakta. Örneğin; 2009 yerel seçimler AKP %39, 2014 %45 oy almış olup, 2011 ve 1 Kasım 2016 tarihlerinde yaklaşık %49,5 oranına sahipti.  Buda göstermektedir ki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği erken seçimi 2018 yılı içinde oldukça muhtemel gözükmekte.

ERKEN SEÇİM BELİRTİLERİ

Kamuda 1 milyon taşeron işçiye kadro verilmesi,

Haberlerde: Yerli otomobil, yerli silah sanayi haberlerin yoğunluğu,

Esnafa kredi, vergi ve ceza ertelemesi, istihdam teşviki,

Emekli ve asgari ücrete zamlar,

Kabine değişikliği, gibi belirtiler erken seçimin göstergesi olarak görülmekte.

EN KUVVETLİ SEÇİM TARİHİ

AK Parti İl Kongreleri Şubat 2018 sonunda tamamlanacak ve Büyük Kongre Eylül 2018 tarihinde yapılması planlanmakta. Bu olağan plan 4 Kasım 2018 muhtemel olarak karşımıza çıkmakta. 12 Ağustos 2018 tarihi ise, çiftçinin hasadını kaldırdığı, enflasyonun gıda fiyatları nedeniyle düştüğü, turizm bağlı istihdam ve ekonominin daha da iyi olduğu, Beyaz Türklerin tatilden dönme niyetinin olmadığı, güzel bir tarih.  15 Temmuz 2018 tarihi çok dillendirilmekte, AK Parti açısından avantajları, Beyaz Türkler tatilde, yaz nedeniyle gıda fiyatlarında düşüşler, turizm gelirleri ile istihdam ve ekonomide canlanma, en önemlisi de hain FETÖ’cülerin Cumhurbaşkanı önderliğinde bertaraf edilmesi. 15 Temmuz 2018’den önce seçim olması olası gözükmemekte. Zira 16 Mayıs 2018 tarihinde Ramazan Ayı başlıyor ve bayram tatili ile birlikte Temmuz 2018 ulaşılır.

Tüm Türkiye bir netice veya tarih beklerken, ancak nihai erken seçim tarihi anketlere ve analizlere bağlı olarak belirlenecek. Anketler erken seçimin vaktini belirleyecek.