MUĞLA (AA) - Bodrum Karya Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) Başkan Yardımcısı Tufan Turanlı, Ertuğrul Fırkateyni'nde 4 yıl ara verdikleri sualtı çalışmalarına gelecek yıl yeniden başlayacaklarını bildirdi.

BOSAV'ın 20. kuruluş yıl dönümünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Turanlı, Japonya'nın Kuşimoto açıklarında tayfun sırasında 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak batan ve 550'den fazla mürettebatın hayatını kaybettiği Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

Ertuğrul Fırkateyni'nin hem BOSAV hem de Sualtı Arkeoloji Enstitüsünün en büyük projelerinden biri olduğunu bildiren Turanlı, 2007 yılında başladıkları araştırmalarının sürdüğünü kaydetti.

Gelecek yılın Ertuğrul Fırkateyni için çok önemli olduğuna işaret eden Turanlı, "4 yıl ara verdiğimiz sualtı çalışmalarına yeniden başlıyoruz. 15 Ocak-15 Şubat arasında Mersin Deniz Ticaret Odası sponsorluğunda çalışmalara başlayacağız" dedi.

Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu'nun da dalışlara katılacağını ifade eden Turanlı, "Ertuğrul'un kazısı açısından bu iyi bir gelişme. Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili bugüne kadar 7 büyük sergi yaptık. Bunlardan 4'ü Japonya'da, 3'ü ise Türkiye'de" diye konuştu.

- İstanbul'da sergi düzenlenecek

Turanlı, şimdiye kadar Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili İstanbul'da bir sergi gerçekleştirmediklerini dile getirerek, bu nedenle gelecek yıl nisan ayından itibaren Deniz Kuvvetleri ve Mersin Deniz Ticaret Odası ile İstanbul Deniz Müzesinde sergi açmayı planladıklarını söyledi.

Gelecek yılın geminin batışının 125'inci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Turanlı, Türkiye ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının ardından 90 yılın da geride kalacağını vurguladı.

- "Ertuğrul" filminin vizyona girmesi planlanıyor

Tufan Turanlı, serginin İstanbul'da 3 ay açık kaldıktan sonra Mersin'e taşınacağını belirterek, "Gelecek yıl sonuna doğru Japon ve Türk işbirliği ile çekilen 'Ertuğrul' filminin vizyona girmesi planlanıyor. 2015 yılı bir yerde Ertuğrul Fırkateyni'nin yılı olacak. Film, Japon bir yapımcı ile Türk yapımcının ortak projesi" dedi.

Bugüne kadar fırkateynde yaptıkları çalışmalarda tokalar, düğmeler ve ayakkabılara rastladıklarını anlatan Turanlı, şöyle konuştu:

"Bunların her biri benim için inanılmaz değerde olan buluntular. Mağara dediğimiz bir yerde kazılara devam edeceğiz. Çok değerli eserlerin çıkacağına inanıyorum. Bu eserleri nisan ayında Beşiktaş'taki deniz müzesinde sergilemek için sabırsızlanıyorum. 550 şehidimizin anılarını canlandırmak istiyorum. Oradan bir iğne bile çıksa bu, benim için büyük bir olay. Japonya'da da basının büyük ilgisiyle karşılaşıyorum. Bugüne kadar 600'e yakın ulusal gazete haberi çıkardık."