KIRŞEHİR (AA) - Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Ankara 2. bölge milletvekili adayı Cemil Çiçek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetinin uğraştığı filanca yere bomba koyan üç kişi, falanca yerdeki beş kişi değil. Terörün arkasında 28 tane devlet var" dedi.

Çiçek, AK Parti Kırşehir İl Başkanlığının bir otelde düzenlediği sivil toplum örgütleriyle buluşma toplantısında yaptığı konuşmada, 50 senedir siyasetin içinde olduğunu belirterek, ömrünün büyük bir kısmının vatana, millete hizmet etmekle geçtiğini söyledi.

Siyasi partilerin kan davası güden kurumlar olmadığını ifade eden Çiçek, cumhuriyet öncesinden itibaren yaşanan siyasi çekişmelerin olumsuz sonuçlar doğurduğunu, bir imparatorluğun kaybedilmesine neden olduğunu vurguladı.

Terör olaylarına değinen Çiçek, şöyle devam etti:

"Türkiye, belki de cumhuriyet tarihinin en sıkıntılı bir sürecini yaşıyor. Biz dünyada 17. büyük ülkeyiz. Diyoruz ki, biz 10 ülke arasına gireceğiz. Siz bu kadar işleri kendiniz yaparsanız başkalarının ayağına basarsınız. Bunda hiç tereddüt yok. O bazıları dedikleriniz de boş durmaz. Geçmişte durmadı, bugün de durmaz, yarın da durmayacak iyi anlayamazsak. Boş durmadıkları husus terör. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükumetinin uğraştığı filanca yere bomba koyan üç kişi, falanca yerdeki beş kişi değil. Terörün arkasında 28 tane devlet var. Bunu bir bilelim de birbirimizin yakasına nerede yapışacağız, nerede yapışmayacağız karar verelim."

Bu devletlerin bazılarıyla aynı kıbleye yöneldiklerini anlatan Çiçek, "Tavafta yanımızda o ülkenin vatandaşlarını görebilirsiniz. Ama terörle içli dışlı olması söz konusu olduğunda tavafta beraber olmamız bunların bu melanetini engellemiyor. Bunu bilerek söylüyorum. Bazılarıyla aynı ittifak içerisindeyiz. 'Dostumuz, müttefikimiz' diyoruz. Tamam o, işin beyaz yalanları söylenir devletler arası ilişkilerde. Söylenir ama bir gerçek de ortada. Türkiye ne zaman sıçrasa, biraz daha yukarılara tırmanmaya çalışsa, biraz daha ekonomik, siyasi ve askeri güç oluverse bulabildikleri en uygun formül terördür" diye konuştu.

- Yeni parti kurulacağı iddiaları

Çiçek, program çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin "beşinci parti" iddialarıyla ilgili sorusu üzerine, bunların dedikodudan ibaret olduğunu söyledi.

Türkiye'de 93 partinin olduğunu dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:

"Bunlar seçim zamanı, belli kritik günlerde çıkarılan çeşme başı dedikodularıdır. Türkiye'de bildiğim kadarıyla 93 tane parti vardır. Yeni bir parti Türkiye'ye ne getirecek, onu bilemem. Seçim zamanı belli hassasiyetleri dile getirmek suretiyle acaba buradan bir siyasi sonuç çıkar mı diye yapılanlar. Bunlar doğru ve uygun şeyler değil. Zaten ismi geçenlerin de bunu yalanladığını biliyorum. Yeni bir parti kurmak yerine, hepimizin bir partisi var. Katkımız olacaksa, ülkeye bir şey verebileceksek, herkes bulunduğu parti içerisinde bu katkısını verirse daha iyi olur. Bu bölünmelerle siyaseten bir yere varma şansımız ve imkanımız olmaz. 93 tane parti var. 94'üncüsü ne getirecek ona bakmak gerekir. Ben bunların dedikodu olduğunu düşünüyorum. Zamanlaması da ilginçtir."

- Kırşehir'de yaşanan olaylar

Kırşehir'deki yaşanan olayların basına yansımaya devam etmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Çiçek, kendini bilmez birkaç kişinin yaptığı olayların kente mal edilemeyeceğini vurguladı.

Şehirde insanların barış ve huzur içinde yaşadıklarını belirten Çiçek, "Art niyetli, provokatör birkaç insanın, her halükarda karşı olduğumuz bir saygısızlığı olmuştur. Bu ülkede huzur ve barış birbirimizin varlığını kabul ederek tesis edilebilir. Farklılıklar dolayısıyla birbirimizin gırtlağına sarılacaksak bu başkalarının ekmeğine yağ sürer. Kırşehirli hemşehrilerim bu saygısızlığa, pervasızlığa prim vermedi. Bunu fazla kaşıyıp da bu kadar insanı zan altında tutmanın bir anlamı yok. Herkes de biraz sorumlu yayın yapsın. Kırşehirliler bunu tasvip etmedi. Şu veya bu parti ayırt etmeden hepsine müteşekkiriz" ifadelerini kullandı.