ESKİŞEHİR (AA) - Eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, "Türkiye'nin bu bölgedeki rolünün çok önemli olduğunu fark ettim. Vakitleri ve imkanları oldukları zaman Güney Amerika ile de ilgilenebilirler" dedi.

Mujica ile Uruguay Parlamentosu milletvekili eşi Lucia Topalansky, Odunpazarı Belediyesinin düzenlediği etkinliklere katılmak üzere İstanbul'dan Yüksek Hızlı Tren ile Eskişehir'e geldi.

Eskişehir Tren Garı'nda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve belediye çalışanları tarafından karşılanan Mujica, "Vosvos" gruplarının oluşturduğu kortej eşliğinde Odunpazarı Belediyesine gitti.

Mujia, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye'de olmaktan çok büyük şeref duyduğunu söyledi.

Türk halkının misafirperverliği ve dayanışmasından dolayı memnun olduklarını belirten Mujica, şunları ifade etti:

"Bu ziyaretler kapsamında çok şey öğreniyoruz. Dilin ve uzaklığın dışında Türk halkıyla çok yakın hissediyoruz kendimizi. Fark ettik ki bir değişim süreci içerisinde bir dünya. Bekliyoruz ki Avrupa anlasın, bugüne kadar olabildiğinden daha cömert olabilsin. Türkiye'nin bu bölgedeki rolünün çok önemli olduğunu farkettim. Vakitleri ve imkanları oldukları zaman Güney Amerika ile de ilgilenebilirler. Ülkemizde bir kusurumuz var, Suriyelilere Lübnanlılara herkesi 'Türk' diye çağırıyoruz ama aynı değiller. Böyle bir kusurumuz var. Bütün İspanyollara 'Galisyalı' dediğimiz gibi onlar da 'Galisyalı' değiller. Öğrenmemiz gereken çok şey var. Genç ve küçük bir halkız. Türkiye'den Uruguay'a tarım makineleri geliyor. Uruguay'dan ise Türkiye'ye kesimlik hayvanlar geliyor. İlişkileri iyileştirmek için yapacak çok şey var. Hızlı trenle gelirken gördüm çok iyi işlenmiş topraklar var. Bizde pirinç, soya selüloz üretmekteyiz kağıt sanayisi için ama Çinliler hepsini alıyorlar." 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da  ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, belediye çalışmaları hakkında Mujica'ya bilgi verdi.

Mujia daha sonra  belediye çalışanları ile yemekte bir araya geldi.