ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Seyitgazi ilçesinde 13-14 Haziran'da düzenlenecek "2. Uluslararası Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'yi Anma Etkinlikleri"ne ilişkin, "Bize ışık tutan gönül erlerinin mesajlarını hem kendimiz içselleştireceğiz hem de bunu bütün dünyaya Eskişehir'den, Arslanbeyli köyünden, Şücaaddin Veli'nin huzurunda duyurmuş olacağız" dedi.

Vali Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Seyyid Sultan Şücaaddin Veli'nin, Eskişehir'in manevi mimarlarından olan zatlardan olduğunu söyledi.

Şücaaddin Veli'nin kendisine verilen vazifeyi yerine getiren kalenderi bir mürşit olduğunu dile getiren Tuna, Şücaaddin Veli'nin eserlerinin günümüze kadar intikal ettiğini kaydetti.

Güngör Azim Tuna, Eskişehir'in konumu nedeniyle önemli zatlara ev sahipliği yaptığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bugün dahi özellikle Orta Anadolu, Balkanlar ve Trakya'da bu ocağa bağlı insanın yaşadığı önemli bir mekan Şücaaddin Veli. Burada da Yavuz Sultan Selim Han döneminde yapılan ve bugüne intikal eden güzel bir külliye var. Restorasyona ihtiyacı vardı. Biz bunun 'Türk Dünyası Kültür Başkentliği' döneminde restorasyonunu ve çevre düzenlemesini yaptık. Hem bunun açılışını hem de geleneksel olarak düzenlenen Şücaaddin Veli'yi anma etkinliğini valilik himayesinde uluslararası boyuta taşıyarak, güzel bir şekilde gerçekleştireceğiz."

Etkinlikle Şücaaddin Veli'nin rahmetle anılacağını ve bugün ihtiyaç olunan birlik, beraberlik ve kardeşlik ortamının tesisi ve geleceğe taşınması için de ortak bir ruh sergileneceğini anlatan Vali Tuna, "Bize ecdadımızdan intikal eden bu ruhu tabii ki gelecek nesillere aktarmak için de üzerimize düşeni hep beraber yapacağız. Bize ışık tutan gönül erlerinin mesajlarını hem kendimiz içselleştireceğiz hem de bunu bütün dünyaya Eskişehir'den, Arslanbeyli köyünden, Şücaaddin Veli'nin huzurunda duyurmuş olacağız" diye konuştu.

Öte yandan, iki gün sürecek etkinliğin ilk gününde Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde, Bulgaristan Semahı, İranlı müzik grubu Muştak'ın gösterileri ve "Horasan'dan Balkanlara Şücaaddin Veli Kültü" paneli düzenlenecek.

Programın ikinci gününde ise Seyitgazi ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki Şücaaddin Veli Külliyesi'nde yurtiçi ve yurtdışından gelen katılımcılar semah yapacak, ayrıca sanatçılar Tolga Sağ ve Erdal Erzincan birer konser verecek.