ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkçe Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TÖMER) eğitim gören yaklaşık 80 ülkeden 200 öğrenci mezun oldu.

ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen, TÖMER'in üniversitenin yükselen yıldızlarından biri olduğunu söyledi. 

TÖMER'İN yaptığı faaliyetlerle dünyaya açıldığını belirten Gönen, şunları kaydetti:

"İnsanlık aleminin bu nadide çiçeklerini ülkemizde, şehrimizde, üniversitemizde ağırlamaktan çok memnunuz. İnsan olarak birbirimizden çok da farkımız yok ama farklı dillerimiz birbirimizi sevmeye birbirimizi anlamaya engel değil. Şimdiye kadar mazlumun, günahsızın kaderini paylaşmada öne çıkmış onlara destek olmuş bir millet, ülke olarak da bizim insanlık aleminde bir farkımız olduğu görülmelidir. Yakın zamanda Suriye'de, Irak'ta olup biten hadiselerden sonra maalesef hür dünya bizim kabul ettiğimiz 2,5-3 milyon kardeşimize karşılık onlar 3 bin 5 bin kişiyi kabul ederek bizimle eş değer olmaya çalışıyorlar. Tabii bu mümkün değil."

TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hilmi Demiral ise mezuniyet törenine katılan, Türkçe hazırlık eğitimini tamamlayan 80 ülkeden 200 öğrencinin, lisans ve lisansüstü bölümlere yönlendirildiğini kaydetti.

Öğrencilere Türk kültürünü anlatmaya çalıştıklarını dile getiren Demiral, "Öncelikle kendi ülkelerinin kültürlerini kaybetmemelerini istedik. Kendi kültürlerini devam ettirerek, Türk kültürünü öğrettik. Şimdiye kadar 500 öğrenci mezun ettik. Eskişehir'de 2 bine yakın uluslararası öğrenci bulunmakta" dedi.

Sunuculuğunu yabancı öğrencilerin yaptığı programda, mezunlar Türkçe şiir ve şarkı okudu, tiyatro oyunu sahneledi.