ESKİŞEHİR (AA) - Moğolistan'ın Ankara Büyükelçisi Batkhıshıg Badamdorj, "Bağlarımız bir süre kopmuş olsa da 1990'lı yıllardan itibaren iki ülke arasındaki ilişkiler gelişmeye başladı" dedi.

Badamdorj, Eskişehir'de Moğolistan Fahri Konsolosluğu'nun açılışında yaptığı konuşmada, iki ülke arasında ilişkilerin çok önemli olduğunu söyledi. 

Ülkeler arasında ortak dil ve kültür özelliklerinin bulunduğunu ifade eden Badamdorj, şunları kaydetti:

"Moğollar ve Türkler komşu olarak yaşamıştır. Bu yüzden Moğolistan topraklarında eski Türk anıtları bulunmaktadır. Bağlarımız bir süre kopsa da 1990'lı yıllardan itibaren iki ülke arasındaki ilişkiler gelişmeye başladı. Sadece geçen 2 yıl içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moğolistan'ı ziyaret etti. Önemli anlaşmalara imza attık. 2012 yılından itibaren Moğolistan ve Türkiye arasında direkt uçuşlar başladı. Geçen yıldan itibaren Moğol ve Türk vatandaşlar vizesiz seyahat etme imkanı buldu. Kısaca uçak var, vize yok."

Badamdorj, Moğolistan'ın Eskişehir Fahri Konsolosu İlhan Köse'nin Moğolistan ve Türkiye arasında ticari ilişkileri geliştirmek ve Eskişehir'de bulunan Moğolistan vatandaşlarının haklarını korumak gibi görevlerinin olduğunu dile getirerek, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin pekişmesini diledi.

 Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da Türkler ve Moğollar'ın zaman zaman tarihte yolları kesişen kardeş halklar olduğunu söyledi.

Fahri Konsolosluğun Eskişehir'e hayırlı olmasını dileyen Tuna, "Amacımız bu fahri konsoloslukların sayısını artırmak. Eskişehir Kültür Başkenti olarak Türk dünyası coğrafyası içinde yer alan ülkelerin buralarda birer fahri konsolosunun olması bizim arzumuzdur. Bunun için elimizden gelen desteği vereceğiz" diye konuştu.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de bu tür fahri konsoloslukların kurulmasının tüm Eskişehirlileri mutlu ettiğini dile getirerek, "Ümit ediyorum ki bu girişimler temsilcisi oldukları ülkelerin ekonomileriyle Eskişehir ekonomisi arasında yakın bağların kurulmasına vesile teşkil eder. Ayrıca insanlarımızın bu ülkelere gidiş gelişlerini kolaylaştırarak bir kültür bağı doğar" ifadelerini kullandı.

Fahri Konsolos İlhan Köse de kendisine verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağını vurgulayarak, "Bu vesileyle Türk dünyası ile ilgili de çalışmalar yapmak istiyoruz. Eskişehir'imizi Türk dünyasının merkezi haline getirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Moğolistan'ın Ankara Büyükelçisi Batkhıshıg Badamdorj, fahri konsolosluk kaşesini İlhan Köse'ye verdi ve binanın açılışı yapıldı.

Programa, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, AK Parti Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı, CHP Eskişehir Milletvekilleri Gaye Usluer ve Cemal Okan Yüksel, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ile davetliler katıldı.