PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriyeli mültecilerle ilgili sınır güvenliğini denetlemek için NATO bünyesinde görev yapmak üzere Ege Denizi'ne gemi göndereceklerini açıkladı.

Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel mülteci krizine ilişkin pazartesi günü yapılacak AB zirvesi öncesinde Paris'te bir araya geldi.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler Suriye krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hollande, mülteci krizi meselesinde Almanya ile aynı tutum içerisinde olduklarını ve Schengen sınır güvenliğinin güçlenmesi gerektiğini dile söyledi.

Bu kapsamda sığınmacıların parmak izlerinin alınarak kaydedilecekleri merkezler kurulmasının önemine vurgu yapan Hollande, sığınmacıların nereden geldiğinin bilinmesi ve sığınma haklarının öğrenilmesi için bunun zorunlu olduğunu vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Fransa ve diğer ülkeler (mülteciler konusunda) sözlerinde durmalıdır. Fransa 30 bin mülteci sözünde duracak. Yunanistan'ın da mülteci akınını durdurma konusunda verdiği sözde durması lazım" dedi.

Hollande, Türkiye'nin bu bağlamda verdiği sözlerin arkasında durmasına vurgu yaparken "2,5 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye yardım etmek de son derece meşrudur" ifadesini kullandı.

-"Türkiye'nin yardımı bizim için çok önemli" -

Merkel, Avrupa olarak asıl amaçlarının hem Suriye'deki krize kökten çözüm bulmak hem de Schengen'i uygulamak olduğunu dile getirirken bu aşamada Türkiye'nin yardımının da kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

Hem Hollande hem Merkel Türkiye'nin mülteci krizinde sarf ettiği efordan duydukları memnuniyeti dile getirirken bu bağlamda başlatılan çalışma izni uygulamasının da yararlı olduğunu dile getirdi.

Merkel ve Hollande'ın görüşmesine Putin'in yanı sıra İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi de telekonferansla katıldı.

Muhabir: Fatma Esma Arslan