İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, görevini 2 Eylül itibarıyla Ali Fuat Erbil'e devredecek.

Doğuş Holding'in sahibi olduğu yüzde 14,89 oranındaki Garanti Bankası hissesinin Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'ya (BBVA) devri resmen tamamlanırken, hisse devriyle birlikte BBVA'nın Garanti'deki payı yüzde 39,9 ve Doğuş Holding'in payı ise yüzde 10 olmuştu.

Garanti ve BBVA arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması doğrultusunda, yeni dönemde Garanti'nin yönetim kurulunda genel müdür dahil olmak üzere 10 kişi yer almaya devam ederken, 10 üyenin 7'si BBVA, 2'si Doğuş Grubu tarafında belirlenecek. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanacak 10. üye ise taraflarca belirlenecek adaylar arasından seçilecek.

Hisse devrinin tamamlanması ve görev değişikliği, Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Garanti Bankası Yeni Genel Müdürü Ali Fuat Erbil'in katıldığı basın toplantısı ile duyuruldu.

Toplantıda konuşan Şahenk, Garanti'nin bir dünya oyuncusu olduğunu görmeyi "gurur verici" şeklinde değerlendirerek, Türkiye ekonomisinin temel yapı taşlarından birisi olan Garanti'nin uyumlu ve karşılıklı değer üretmeye odaklı bir birliktelikle yoluna devam edeceğini söyledi.

Ferit Şahenk, şunları kaydetti:

"Üst yönetimin desteği ile bankayı bugünlere getiren, Garantilere büyük motivasyon sağlayan ve bu başarıya ortak eden; dostum, mesai arkadaşım ve her şeyden önemlisi gerçek bir bankacılık duayeni olan Ergun Özen, görevini çok severek yapan, saygıdeğer Fuat Erbil'e devredecek, hayırlı olsun. 15 yılı aşkın süredir Ergun Özen ile beraber uyum içerisinde çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Elbette çok sıkıntılı günler de yaşadık ama inançla yolumuza devam ettik."

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez ise bugünün BBVA'nın tarihi için çok önemli bir gün olduğuna dikkati çekerek, BBVA olarak Garanti ile 4 yıldır sürdürdükleri kusursuz ilişkiler doğrultusunda, Türkiye'nin en iyi bankası Garanti'nin en büyük hissedarı olduğunu belirtti.

Garanti'nin dünyanın en büyük bankalarından birisi olduğunu vurgulayan Gonzalez, gelecekte iki ana hedeflerinin olduğuna işaret etti.

Gonzalez, bütün işlerini kısa ve orta vadeli sonuçlara odakladıklarını, ayrıca gelecekteki rekabetçi avantajlarını uzun vade için hazırladıklarını söyledi.

Tabandan tavana her alanda hizmet sunduklarını belirten Gonzalez, Türkiye ve Garanti'nin BBVA'nın önemli stratejilerinin bir parçası olduğunu vurguladı.

 Türkiye'yi çok sevdiklerini, zorlu şartlara rağmen büyük ve güçlü ekonomiye sahip olduğunu dile getiren Gonzalez, dünyadaki en girişimci ve iş odaklı ülkelerden birisinin Türkiye olduğunun altını çizdi.

Gonzalez, "Garanti ile BBVA arasında kazan-kazan durumu olacak. Ergun Özen Garanti'ye geçmişte büyük katkılar sundu. Özen, bundan sonra da Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacaktır. Özen, dünyanın en başarılı bankacılarından birisidir" ifadelerini kullandı.

 

- Garanti'de bayrak değişimi

 

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise değişimin yaşam döngüsünün bir parçası olduğunu söyledi.

Garanti ile BBVA arasındaki söz konusu hisse devrinin ülke ekonomisine, bankacılık sektörüne ve Garanti'ye olan güvenin bir sonucu olduğunu belirten Özen, "Geriye dönüp bakınca, nasıl bir yol kat ettiğimizi görmenin, bizi yüreklendiren dev bir ekiple bu yolda yürümenin yarattığı güvenin paha biçilmez olduğunu görüyorum" dedi.

Özen, yöneticiliği süresince yaşadığı profesyonel yaklaşımın, güvenilmenin ve tüm sorumluluğu üstlenmenin ayrıcalığını, Fuat Erbil'in de deneyimlemesinin en büyük dileği olduğunu kaydederek, "Bankacılık insan odaklı yapılan bir meslektir. Bankacılığa başladıktan bugüne birçok şey değişti. Ama özünde değişmeyen tek şey güven. Bankacılığın temel işlevi güveni sağlamaktır. Fazilet, dürüstlük, dürüstlüğe leke sürdürmemek için çok çalışmak, bunları yapmaya çalıştım. İş namusu, iş ahlakına çok önem verdim" diye konuştu.

Ortak akla ve profesyonelliğe değer verdiklerini ifade eden Özen, bundan sonraki süreçte tecrübelerini Fuat Erbil'e aktaracağını ve  Erbil'in yeni görevini kendisinden daha iyi yapacağını dile getirdi.

Özen, gelecek dönemle bir stratejisinin olmadığını ve bankada verilen görevi sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Garanti Bankası yeni Genel Müdürü Ali Fuat Erbil de uzun yıllar omuz omuz çalıştıkları Ergun Özen liderliğinde yaşadıkları bankacılık serüveninin kendilerine eşsiz bir deneyim kazandırdığını söyledi.

Erbil, Ergun Bey'den devraldığı bu emaneti başarıyla yarınlara taşımak için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

 

- (BBVA) Böyle bir yatırımın Türkiye'ye gelmesi simgesel olarak çok önemli"

 

Toplantı sonrasında katılımcılar basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ferit Şahenk, yeni hükümet kurulması çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine, "Ne dün ne bugün ne de yarın siyasetle ilgili benden hiçbir şey duymadınız ve duymayacaksınız. Bu satın alım işlemi son 3-4 yıldır gelişmekte olan ülkelerde para çıkışı olurken, böyle bir yatırımın Türkiye'ye gelmesi ve yatırıma devam etmesi ülke ekonomisine ve Türk bankacılığına en büyük güven göstergesi olsa gerek. Son dönemde bazı yabancı bankaların Türkiye'den çıktığını gördük. Bu anlamda böyle bir yatırımın Türkiye'ye gelmesi simgesel olarak çok önemli" değerlendirmesi yaptı. 

"Garanti'deki yüzde 10'luk hisseyi satacak mısınız?" şeklindeki soru üzerine Şahenk, şunları kaydetti:

"Doğuş grubunda asla diye bir şey olmaz. Ama şunu bizden beklemeyin: Bir gün Garanti'deki hissemizi satıp da Türkiye'deki başka bir bankaya ortak olur muyuz? Asla. Yeni bir banka kurar mıyız? Asla."

Türkiye'de bankacılık sektörüne güven konusuna ilişkin soruya Özen, "Bankacılık sektörüne güven konusunda bir sorun olmadığına herkes mutabık. İyi bir denetim var. Herkes hep aynı şeyleri yapmaya çalışıyor. İleriye dönük olarak baktığımızda bankacılık sektörü risk odaklı fiyatlamaya geçmeli. Dijital bankacılığı çok önemsiyoruz" şeklinde cevap verdi.

 

- "Gelecek dönemde dünyada bankacılık sektöründe konsolidasyon yaşanacak"

 

BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez de bazı yabancı bankaların Türkiye'den çıkma kararına yönelik bir soru üzerine; bu bankaların Türkiye'deki korkulardan dolayı bu kararı almadıklarını, dünyadaki stratejilerinin sonuç vermemesinden ötürü küçülmek için bazı pazarlardan çıkmaya karara verdiklerini ifade etti.

Gonzalez, dünyada BBVA ve Garanti gibi teknoloji odaklı çalışan banka olmadığına dikkati çekerek, "Garanti şubesine gittiğinizde teknoloji ve insan görüyorsunuz, kağıt görmüyorsunuz. ABD'de ya da dünyanın en gelişmiş ülkelerde bunu göremezsiniz. Sadece Garanti'ye değil, Türkiye'ye yatırım yapıyoruz. Türkiye'nin büyük bir potansiyeli olduğunuz görüyoruz" dedi.

Geleceğin bankalarının sadece finansal amaçlı çalışmayacağını, gelecekte pek çok bankanın kendisini baskı altında hissedeceğini ve bunun sonucunda dünyada bankacılık sektöründe konsolidasyon yaşanacağını öngördüğünü aktaran Gonzalez, bu bankaların dijital zorlukların meydan okumalarının üstesinden gelemeyeceğini vurguladı.

Gonzalez, Garanti'nin birleşmesiyle BBVA grubuna katkısının yaklaşık 240 milyon avro olduğunu ve bunun yeni işlem sonrasında 400-500 milyon avroya ulaşacağını dile getirdi.

Öte yandan Garanti'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında şunlarlar kaydedildi:

"Garanti Bankası'nın çıkarılmış sermayesinin yüzde 14,89 nispetinde ve 625.380.000 TL nominal değerdeki hisselerin BBVA tarafından Doğuş Grubu'ndan satın alınması konusunda taraflar arasında imzalanan anlaşma hükümlerine uygun olarak devir işlemleri tamamlanmıştır. Devir sonrasında BBVA'nın Garanti Bankasındaki hissedarlık oranı yüzde 39,9'a ulaşmıştır. Doğuş Grubunun toplamda Garanti Bankası'ndaki hissedarlık oranı yüzde 10'a inmiştir. Hisse başına BBVA devir sırasında 8,765 TL satın alma bedeli ödemiş bulunmaktadır.  Buna ek olarak nisan 2015'de Garanti Bankası tarafından dağıtılan temettüden Doğuş Grubuna hisse başına ödenen 0,135 TL de dikkate alındığında 19 Kasım 2014'te yapılan açıklamada belirtildiği gibi hisse başına toplam 8,90 TL'lik bir bedel ödenmiş bulunmaktadır. 

Daha önce Angel Cano Fernandez ve Manuel Castro Aladro'nun istifası ile boşalan Yönetim Kurulu üyeliklerine Maria Isabel Goiri Lartitegui ve Javier Bernal Dionis'in atanmalarına; ve Genel Müdür Ergun Özen'in 2 Eylül 2015 tarihi itibarıyla istifası ile boşalacak olan Genel Müdürlük pozisyonuna gerekli yasal başvuru ve izinlerin alınmasını takiben Ali Fuat Erbil'in atanmasına karar verilmiştir."