Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi tarafından, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenlerin katılımıyla ‘Türkiye Hükümet Sistemini Arıyor’ konulu anayasa çalıştayı düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, “İnsanın birlikte varlığını temsil eden devletin temelin hukuk olduğunu görüyorsunuz. İnsanın iki önemsediği şey vardır bir canı, son derece önemlidir. ikincisi hakkı, hukukudur. Öyleyse 2023 ile tariflediğimiz hedefimizin Cumhuriyet’in 100. yılında iki önemli paradigma ‘etik, adalet’ olmalıdır diye düşünüyorum. Diğer ihracat hedeflerimiz 500 milyar dolar hedef var. Bu ülke bu hedefe ulaşır. Bütün siyasi iradesiyle bütün dinamikleriyle, özel sektörü, kamuoyu, üniversiteleriyle yapar bunu buna inanıyoruz. Birliktelik karşılıklı etik bir zemin içerisinde çok sesliliğe izin vererek demokrasi kültürü içerisinde biz 2023’de bu hedefleri yakalarız. Etik ve Adalet olmadan ebediyete intikal edecek kalıcılığımızın sağlamamız mümkün değildir. Bu toplumun etik ve adalet konusunda hakikaten değişmeyen erdemli bir köklü yapıya sahip olması gerekliliği muhakkaktır” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Çoşkun’nun projesinden bahseden YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar, “Bugün öğrencilerimizin bir çoğu Amerika’ya , Avrupa’ya gidiyor. Daha kötüsü başka ülkelere Orta Asya’da, Balkanlarda maalesef üniversite adını taşıyan ama gerçekten üniversite olmaktan çok uzak yüksek öğretim kurumlarına gidiyorlar. Acaba Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirebilir miyiz? GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun hocam çok güzel bir proje hazırlamış, o da şu çok heyecan verici. Biz sahip olduğumuz yürüyen programlarımızla diyor senkronize bir şekilde benzer programları yabancı dille açalım ama buraya sadece yabancı öğrencileri kabul edelim. Bunu YÖK’te görüşüp genel kuruldan çıkarıp pilot uygulamasını Gaziantep’te yapılmasını ben arzu ediyorum” diye konuştu.

Anaya konusundan bahseden Prof. Dr. Yavuz Atar, “Türkiye’nin bir anayasa melesi var. Tabii bunun çok uzun bir tarihi ve sebepleri var. İnsan hakları için zaten evrensel bir hukuk oluşmuş durumda bunun normları bellidir. Aslında biz yeni bir anayasaya, evrensel dünya da insan hakları sözleşmelerinde kabul edilen haklar bizim ülkemizde geçerlidir diye tek bir madde yassak bile bu konuyu kökten halletmiş oluyoruz” açıklamasını yaptı.

Yapılan açılış konuşmaları ardından çalıştay YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar moderatörlüğünde devam etti.