Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’de ilk kez yapılan uygulamada yüzde 50 çiftçi katkısıyla bin 570 ton buğday, yüzde 20 çiftçi katkısı ile bin torba silajlık mısır ve 100 ton fiğ tohumu düzenlenen törenle çiftçilere dağıtıldı.

İstasyon Meydanı’nda düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu tarafından yapılan gösteri ile başladı.

Yapılan açılış konuşmalarında Gaziantep Valisi Erdal Ata, görev hayatı boyunca ilk kez bir belediyenin çiftçilere tohum dağıtılma törenine katıldığını ifade ederek, “30 Mart mahalli seçimlerinden sonra ilimiz mülki sınırları büyükşehir belediyesi sınırları ile bütünleşti. Daha önce bu tür İl Özel İdaresi tarafından yapılırken, bu seçimlerden sonra özellikle köylerimize yönelik içme suyu, kanalizasyon, yol ve tarımsal faaliyetlerin yapılma görevi yasa gereği büyükşehir belediyelerine geçti. Daha önceden İstanbul ve Kocaeli’nde bunun örneği uygulandı ancak çiftçilerimize yönelik böyle bir çalışma yapılmadığı biliyorum. Ama bu yasa çıkar çıkmaz Gaziantep’te bu konuda öncelikle Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı kuruldu ve göreve de daha önce birlikte çalıştığımız ve birlikte çalıştığımız dönemlerde önemli projelere imza atmış Gaziantep Tarım İl Müdürümüz İbrahim Yılmaz göreve getirildi. Bugün burada uygulamaya konulan bu projenin başarıya ulaşacağını ve çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğine inanıyorum. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Düzenlenen törende konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Gaziantep’te her konuda birlik ve beraberliğin sağlandığına işaret ederek, “Bugün burada başka bir şeyin mesajını veriyoruz. Biz bir ve beraberiz. İyi günde ve kötü günde bir isek, köktü günde de birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Eğer burada bir kuraklık varsa, rahmeti, bereketi nasıl paylaşıyorsak, bir darlıkta varsa bu noktada da gücümüzü birleştirmeliyiz dedik. Bu nedenle yasanın bize verdiği hakkın gereği olarak önce yasal düzenlemeler ve alt yapıyı oluşturduk. Ve bugün gördüğünüz başkanlık sistemi Türkiye’ye örnektir. Bu çiftçimize, köylümüze emeğe verdiğimiz kıymetin en önemli eseridir. Bugün hayata geçirilen projeler ile toprağı daha ne kadar verimli işleyebiliriz diye gayret ediyoruz. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen milletvekillerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başkan Şahin, Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere önemli desteklerin sağlandığına da hatırlatarak, “Tarım Bakanlığımız son 10 yıl içinde çiftçilere verdiği desteği yüzde 300 oranında artırmıştır. Bu desteklerin sonucu ne oldu? Avrupa’nın birincisi olduk. Dünyanın yedincisi olduk. Buğdayda, buğday ununda, makarnada, bulgurda şuanda dünyada söz sahibiyiz. Ama bu şehirde Gazi şehrimde ülkemin en güçlü şehirlerinden biri. Bunu nasıl başarıyoruz? Sizlerin gayreti ile başarıyoruz. Sizlerin dualarıyla bu tür projelerle toprağımızı en verimli şekilde kullanmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise bu tür sosyal projelerin AK Parti hükümetinin ve yerel yönetimlerin yıllardır uyguladığı projelerin bir parçası olduğunu ifade ederek, “Bugün burada Gaziantep’te bir ilki yaşıyoruz bundan dolayı projede emeği geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ekibini kutluyorum. Bütün İlçelerimizi bütün köylerimizi ve Gaziantep’in bütün tarlalarını kökten susuzluktan kurtarmanın çaba ve gayreti içerisindeyiz. Esas su sorununu çözmemiz en önemli unsurdur. Bunu da yaptığımız baraj ve sulama projeleri ile aşmaya çalışacağız” dedi.

Törende çiftçiler adına konuşan çiftçi Ramazan Turan’da son yıllarda önemli bir kuraklık geçirdiklerini belirterek, “Bu kuraklığın ardından çiftçiler olarak büyük bir mağduriyet yaşadık. Fakat bugün bize yapılan tohum yardımının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden yapılacağını tahmin bile edemezdik. Bize bugün burada bu desteği sağladığı için başkanımız Fatma Şahin hanıma, çiftçi arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum çünkü bugün çiftçilerin yüzünü güldürdü. 1915 yıllarında bu memlekette Şahinbeyler vardı, şimdide Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin var.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Gaziantep’in Türkiye’nin buğday ihracatını karşılayan en önemli üç ilden biri olduğunu ifade ederek, “Yıllık olarak yaklaşık 2 milyon ton civarında gerçekleşen ihracatın rakamlar yıllara göre değişim göstermekle birlikte 200 ila 500 bin tonluk kısmını bizim ilimiz karşılamaktadır. 5126 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunun 7’nci maddesine 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile Büyükşehir Belediyelerinin ve ilçe belediyelerinin tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilmesinin önü açılmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu maddeden hareketle Türkiye’de bir ilk olarak sadece bu alanda hizmet vermek üzere Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığını kurdu ve hızla çalışmalara başladı” dedi.

Daire Başkanı Yılmaz ilk projeleri hakkında bilgiler vererek, “İlk çalışmalarımızdan biri çiftçi kardeşlerimize yüzde 50 çiftçi katkısıyla bin 570 ton buğday dağıtımı yapmak yönündeki planlamamız oldu. Daha sonra bu projeye hayvancılık sektörünün de katılması ve çiftçilerimize silajlık mısır tohumu ve fiğ tohumu dağıtılması eklendi. Böylece bin 570 ton buğday tohumunun yanı sıra yüzde 20 çiftçi katkısı ile bin torba silajlık mısır ve 100 ton da fiğ tohumu dağıtılması çalışmaları tamamlandı. Ceylanpınar Tarım işletmelerinden temin edilen buğday tohumu ile Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldığımız silajlık mısır ve fiğ tohumlarının dağıtımını 10 gün içinde tamamlanacak. Tamamen yerli üretim olan ve 100’den fazla kamyon ve TIR’la gelecek tohumlar 3 bin 600’ün üzerinde çiftçiye doğrudan ulaştırılacak. Bu tohumlar ile en az 60 ila 70 bin dekar arasında alana buğday ekilmesini ve ortalama 20 ila 25 bin tondan fazla ekmeklik buğday üretimi sağlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Şehitkamil, Şahinbey ve Oğuzeli İlçe Tarım Müdürleri tarafından, çiftçilere verdiği destekten dolayı, Gaziantep Valisi Erdal ata ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e birer plaket takdim edildi. Daha sonra Vali Ata, Başkan Şahin ve beraberindeki protokol üyeleri çiftçilere temsili olarak tohumlarını verdi.