GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Demokrasi Meydanı'nda çelenk sunumuyla başlayan törende, Gazilik madalyası Türk bayrağına takıldı. Katılımcılar, şehitler anıtına kadar yürüdü, şehitler anıtına çiçek bıraktı ve şehitler için dua etti. Burada, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı tören birliği saygı atışı yaptı. 

Dokurcum Meydanı'nda devam eden törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antep savunmasında 6 binin üzerinde şehit verildiğini, hemen hemen her evde şehit ya da gazi bulunduğunu belirtti.

93 yıl önce bu topraklarda "destan" yazıldı diyen Şahin, çocuk Kamil'in "Şehit Kamil" olduğunu, "cesedimi çiğnetmeden Antep'e girdirtmem" diyen Şahinbey'in de şehit olduğunu söyledi. Şahin, Antep'in düşman işgalinden sonra "gazi" unvanı aldığına vurgu yaptı.

- "Büyük destan kanla yazıldı"

Antep savunmasında yokluk ve açlığa rağmen zafer kazanıldığını ifade eden Şahin, "Düşmana göre, açlık vardı, yoksulluk vardı, cephane hiç yoktu. Onlara göre işleri çok kolaydı ama atalarımızın Allah aşkını, bayrak aşkını ve vatan aşkını hesaplayamadılar. Büyük destan kanla yazıldı, büyük destan, zaferle, imanla ve aşkla yazıldı" dedi. 

Gençlere "mirasa sahip" çıkın çağrısında bulunan Şahin, şöyle konuştu:

"Gençlere çok güzel büyük bir manevi miras bırakıyoruz. Bu ataların, dedelerin çocukları olan kilimciler halı tezgahları ile 200 ülkeye ihracat yapıyor. O gün elindeki demirle inovasyon yapan atalarımız, cephane üretenler bugün makine üretiyor. Bugün dünyadaki rekabeti, ekonomik kalkınmayla, hukuk devletiyle, ileri demokrasiye gitme yolculuğuyla taçlandırıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün bize güvendiği gibi bizimde çocuklarımıza ve gençlerimize güvenimiz tamdır. Bu şanlı, şerefli tarihimizle övünüyoruz."

Konuşmanın ardından, İstanbul Gaziantepliler Anadolu Lisesi öğrencileri Ziynet Mekselina Çelikkan ile Ömer Faruk Gebel, "Gaziantep'in kurtuluşu" konulu şiir okudu. Daha sonra, 25 Aralık Kurtuluş Günü dolayısıyla, Büyükşehir Belediyesi tarafından çeşitli kategorilerde düzenlenen sportif etkinliklerde dereceye girenlere ödülleri verildi.

Program, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı mehter takımının konserinin ardından son buldu.

Törenlere, Vali Erdal Ata, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Sarı, Derya Bakbak ve Mehmet Erdoğan, CHP Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Şeker ve Ali Serindağ, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın ile 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan da katıldı.