Gaziantep’te, TÜMEXPO 2. Sanayi ve Ticaret Fuarında ‘Ortadoğu İş Zirvesi’ kapsamında ‘Ortadoğu’nun Önemi, Bölgemiz ve Ekonomi Paneli’ düzenlendi.

Ortadoğu Fuar Merkezinde (OFM) gerçekleşen panele TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Osman Kurtkan Kapıcıoğlu, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, iş adamları, öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert yaptı. Sert konuşmasında şunları söyledi:

“TÜMSİAD’ın düzenlemiş olduğu Uluslararası Ticaret Fuarının ikincisini düzenliyoruz. Biz geçen yıllarda irincisini düzenlediğimiz dönemde Uluslararası Ticaret Fuarının yanında Uluslararası KOBİ zirvesi diye Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olacak kuruluşlara bir diriliş suyu, bir can suyu katalım diye uluslararası konuşmacıları getirmiştik. Bu yıl Ortadoğu İş Zirvesini yaptık. Ortadoğu’da nasıl faydalı olabiliriz. Nasıl bu bölgedeki huzur ve refahı hem psikolojik olarak hem de ekonomik olarak katkı yapabiliriz diye bu zirveyi düzenledik. Biz çift şapka giyen insanlarız. Biz hem bir yandan akademik hayatı götürmeye çalışırken hem de ticarette var olmaya çalıştık. Bu var oluşta ikisi arasında bir koordinasyon kurmaya çalıştık. Doğru bir koordinasyonda çıktı. Bilim dünyasıyla, ilim dünyasıyla, ilimle, literatürle, kitapla, istatistikle uğraşırken aynı zamanda bunun ticari uygulamalarını da göz ardı etmedik. TÜMSİAD şapkası altında da bu akademik görüşle birlikte ticari görüşü nasıl entegre edebiliriz ve bunu topluma nasıl yansıta biliriz. Bununla ilgili çalışmalar yaptık.”

Yapılan açılış konuşmasının ardından panel, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Osman Kurtkan Kapıcıoğlu moderatörlüğünde devam etti.

Panelin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, “Kalkınma dediğimiz zaman bölgede ciddi anlamda Türkiye’de paradigmaların altında olduğu kalkınmanın altını dolduracak önemli parametreler var. Bu parametrelerden bir tanesi ekonomi bir tanesi sosyal kalkınma. Elbette ekonomik kalkınma açısından son 10 yılda ülkemizin aldığı mesafe 3 bin dolarlardan 10 bin dolarlara kadar gelen mesafeyi idrak etmiş olmakla Dünyanın önde gelen ilk on yedinci ekonomileri içerisinde yer almış olmakla gurur duymamız lazım. Ama önümüzde daha almamız gereken yol olduğunu tabi kaynaklarımızın olmadığını mutlaka üretmenin çeşitlendirilerek yeni anlayışların üretime katılarak bilginin ürünün içerisine gömüldüğü bir inovatif anlayışı veya yeni Ar-Ge’lerle elde edeceğimiz teknolojik ürünler yeni ürünlerle artık bu değişimin arifesindeyiz” dedi.

AK Parti’nin iktidar olmasıyla ekonomi ve kişi başı düşen milli gelirde önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “Türkiye’nin 2001 krizi sonrası özellikle AK Parti’nin iktidara gelmesiyle beraber temel makro ekonomi değişkenlerde olsun, ihracat, kişi başı gelir gibi önemli değişimler ve gelişmelerin olduğu bir dönem yaşadık. Fakat özellikle küresel ekonomik kriz dönemi sonrası özellikle büyüme rakamlarına bakıldığında yada kişi başı gelirine baktığımız da Türkiye’nin 2002-2007 döneminde yaşadığı yüzde 6.8’lik ekonomik büyüme rakamı sonraki yıllarda düştü. 2002-2008 yılları arasında kişi başı gelirde 3 katı bir artış olmasına rağmen orta gelir bölgesinde biraz kalmış gözüküyoruz. Türkiye orada gelir tuzağında değil fakat bu bölgede fazla kalmaması gerekiyor. Küresel ekonomik kriz sonrası dönem de belki bunu yaşamaya bilirdik fakat ekonomideki şartlar, yasal problemler, Türkiye ekonomisinin temel yasal problemlerinden dolayı biz dün nasılsak bugünde bu yasal problemlerle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Ortadoğu ve Türk Üniversiteleri ile ilgili açıklama yapan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Üniversiteler 3 temel görevi var. Birincisi Eğitim öğretimi çok iyi yapmak zorunda, ikincisi Ar-Ge ve proje üretmek zorundasınız, diğer bir görevi de sosyal sorumluluklar mutlaka bu üç görevi yapmanız lazım. Türkiye’de yabancı uyruklu öğrenci sayısına baktım. YÖK’ün verileri Nisan 2014 kayıtlarına göre Türkiye’deki üniversitelerde 55 bin yabancı öğrenciden bahsediliyor. Bunların ilkini Türkmenistan, Azerbaycan ve İran oluşturuyor. Aslında Orta Asya önde geliyor daha sonra İran’la başlıyor. Ortadoğu ülkelerine baktığımız zaman sosyo kültürel ve sosyo ekonomik tercihler nedeniyle çocuklarını Türkiye’ye göndermek istiyorlar. Maalesef biz bu öğrenci pastasından zor pay alıyoruz” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl’e plaket verdi.