KAYSERİ (AA) - MÜZAHİM ZAHİD TÜZÜN - Yangınların "cankurtaranları" olacak itfaiyeci adayları, Kayseri'deki meslek lisesinde temelden eğitim alarak mesleğe hazırlanıyor.

Türkiye'de itfaiyecilik alanında eğitim veren 7 ortaöğretim okulundan biri olan Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, itfaiyecilik bölümündeki öğrencilerini bilgili ve donanımlı olarak yetiştiriyor.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinin işbirliğiyle uygulamalı eğitim de alan geleceğin itfaiyecileri, sadece yangına nasıl müdahale edeceklerini öğrenmekle kalmıyor, kimya, ilkyardım ve benzeri derslerle kapsamlı bir eğitim sürecinden geçip meslek hayatında karşılaşabilecekleri tüm sorunları çözebilecek seviyeye geliyor.

Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halis Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin 10. sınıfta bu bölümü seçerek eğitim almaya başlayarak itfaiyeci olma yolunda ilk adımı attıklarını bildirdi.

Eğitim programlarına Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının işbirliğiyle sürdürdüklerini belirten Karabulut, belediyenin malzeme, teçhizat ve bilgi birikimi yönünden öğrencilere büyük katkı sağladığını söyledi.

Teorik derslerin yanı sıra uygulamalı eğitimlerle öğrencilerinin bu mesleği yapabilecek bilgi ve kabiliyet kazanarak mezun olduğunu ifade eden Karabulut, "Öğrencilerimiz 10. sınıftan itibaren itfaiyeciliğe giriş ve iş organizasyonu dersleri almaya başlıyor. İtfaiyeciliğe giriş dersinde kullandıkları malzemeleri tanıyorlar. İş organizasyonu dersinde de hangi işleri hangi aletlerle yapacaklarını öğreniyorlar. Öğrencilerimiz, arama kurtarma, yangın güvenliği ve yangın söndürme gibi eğitimleri Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinde uygulamalı olarak alıyor" dedi.

Daha önce itfaiyeciliğe "sürgün mesleği" olarak bakıldığını ve herhangi bir eğitim almadan itfaiyeci olunabildiğini anlatan Karabulut, şöyle konuştu:

"Eskiden itfaiyecilerin eğitimi yeterli değildi. Bundan dolayı iş kazalarından meydana gelebilecek büyük tehlikeler oluşabilmekteydi. Şimdi ülkemizde bunun eğitimi veriliyor. Öğrencilerimiz bu eğitimi alıyor. Öğrencilerimiz öncelikle yangının kimyasını ve müdahale yöntemlerini öğreniyor. Öğrenciler burada aldıkları eğitimi tamamladıktan sonra meslek yüksek okuluna devam edebiliyor. Hatta ileride açılması muhtemel olan 4 yıllık fakülteler veya yangın mühendisli bölümlerinde eğitim alabilecekler. Böylece yangın söndürmede daha iyi bir seviyeye geleceğiz. Milli Eğitim Bakanlığının verdiği yetkilerle hafta sonları arama kurtarma ve ilk yardım eğitimlerine ilaveten kurslar da açacağız."

- Öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Metin Kızılkan da itfaiye bölümü öğrencilerine haftada 2 gün bütün araç ve gereçleriyle tüm imkanları sunduklarını kaydetti.

Öğrencilere, yangına müdahale ve yangın yerinde hareket tarzını, bir olaya giderken yaşanan heyecanları bizzat yaşatarak anlattıklarını dile getiren Kızılkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in desteğiyle 9 eğitmenle itfaiyecilik bölümü öğrencilerine katkı sağladıklarını aktardı.

Kızılkan, hedeflerinin öğrencilere teorik eğitimlerin yanında pratik eğitimler de vererek aktif eğitim almalarını sağlamak olduğunu vurgulayarak, "İtfaiyecilik bölümü öğrencilerine, disiplinli, taviz vermeyen ve 'pardonsuz' bir mesleğin temsilcileri olacaklarının bilincini aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

İtfaiye bölümü öğrencilerinden Engincan Polat ise "Bu mesleği seçmemin amacı insanlara yardım edip hayatlarını kurtarmak" ifadesini kullandı.

Mehmet Çeliker ve arkadaşı Muhammed Ali Dinç, çocukluk hayallerini gerçekleştirebilmek için bu bölümü seçtiklerini ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

Zeynep Payas da ailesinin bu bölümü seçmesine karşı çıktığını fakat öğretmenlerinin de desteğiyle bu bölüme isteyerek geldiğini anlattı.

Payas, kadınların da bu mesleği yapabileceğini ve burada olmaktan dolayı oldukça heyecanlı olduğunu dile getirdi.