Esenler Belediyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından "Geleceğin Şehri Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyumda konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Türkiye geleceğin şehrini konuşma zamanının geldiği bir ülke” dedi.

Esenler Belediyesi ile YTÜ tarafından "Geleceğin Şehri Sempozyumu" düzenlendi. YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleştirilen sempozyuma AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve çok sayıda akademisyen katıldı. Küresel bir bakış açısı ile geleceğin şehirlerinin değerlendirildiği sempozyumda, hem Türkiye’deki hem de dünyadaki şehirlerin geleceğine dikkat çekildi.

“TÜRKİYE’DE GELECEĞİN ŞEHRİNİ KONUŞMA VAKTİ”

Sempozyumda konuşan M. Tevfik Göksu, Türkiye’deki yerel yönetimlerin gelmiş olduğu noktaya dikkat çekti. Başkan Göksu, “Türkiye’nin özellikle yerel yönetimlerde geçirmiş olduğu sürece şöyle bir baktığımızda, artık Türkiye geleceğin şehrini konuşma zamanının geldiği bir ülke. Bunu şunun için ifade ediyorum, biz bugün belediyeciliği ya da belediyeleri konuşurken artık dünün belediyeyle ilgili olan sorunlarının yüzde 90’ını konuşmuyoruz. Belediyelerle ve belediyecilikle ilgili mevzuatları konuştuğumuzda artık daha çok hayata dair, belediyelerin yaşam kalitesini yükseltebilecek, hayatı konforlu kılabilecek, daha doğrusu insanca yaşayabileceği, insan onuruna uygun, doğaya uygun, çevreye uygun, fıtrata uygun bir şehri nasıl inşa edebileceğimizi konuştuğumuz bir dönem içerisindeyiz” dedi.

Başkan Göksu konuşmasının devamında Esenler için, “Biz estetiğin tecelli ettiği İstanbul’un bir parçası olarak, bu estetiğin bir parçası olan Esenler’de şansını kaybetmek üzere olan bu şehirde, özellikle Türkiye’nin girmiş olduğu yeni bir kentsel dönüşüm süreci içerisinde bu şansı nasıl yakalayabiliriz diye yoğunlaştığımız nokta şehir düşünce merkezidir” ifadesini kullandı.

“HAYAT DEĞİŞİMLE MÜMKÜNDÜR”

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Yüksek ise, “Şehirler bir yandan insanı ve toplumu doğrudan ve dolaylı şekilde etkilerken diğer taraftan ekonomik, toplumsal teknolojik, siyasal ve kültürel değişimlerden etkilenirler. Değişimin yönü ve gücü o toplumun karakteristik özelliklerine ve ortam koşullarına göre şekillenir. Şehirlerdeki değişimde buna paralel olarak zamana ve mekana göre farklılıklar göstermektedir” şeklinde konuştu.

2 gün sürecek sempozyum; "Geleceğin Şehri: Sürdürülebilirlik", "Mimari ve Kentsel Tasarım", "Geleceğin Şehrinde Yönetim", "Geleceğin Şehri Toplumsal Hayat ve Kültür" konu başlıklarıyla 4 oturumda gerçekleşecek.