SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Güney Nadir, 905 genç üzerinde yaptığı "Gençlik Şiddetinin Toplumsal Nedenleri" adlı araştırmaya göre, 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 18'inin kendisini korumak için bıçak kullandığının belirlendiğini bildirdi.

Nadir, üniversitede düzenlediği basın toplantısında, şiddetin en önemli toplumsal sorunlar arasında yer aldığını belirtti. Geçen yıl 18-25 yaş arası 905 genç üzerinde "gençlik şiddeti" konulu anket gerçekleştirdiklerini bildiren Nadir, ankete katıların yüzde 37,3'ünü genç kız, yüzde 62,7'sini de genç erkeklerin oluşturduğunu söyledi.

Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 65,96'sının kavga ortamında bulunduklarını ve erkeklerin kızlardan daha fazla kavgaya karıştığını anlatan Nadir, "Erkekler kendilerine fiziki bir müdahalede bulunulmasını, kızlar kendilerine sözle hakaret edilmesini kavga gerekçesi saymakta. Araştırma yapıldığı zaman diliminde son bir ayda erkekler kızlara oranla daha fazla kavgaya karışmışlar ve kızlara göre kavga ortamında yüksek oranda (yüzde 29,1) bıçak kullanmışlardır. Beladan uzak kalma konusunda kendilerine güvenmeyenlerin oranı da erkeklerde daha fazla" diye konuştu.

Nadir, 15-17 yaş aralığındaki gençlerin biri kendine vurduğunda kavgaya karışma oranlarının daha yüksek olduğunu dile getirerek, 18-20 ve 24-25 yaş aralığındaki gençlerde psikolojik şiddete maruz kalma nedeniyle kavgaya karışma oranlarının daha yüksek olduğunu ifade etti.

- Gençlerin yüzde 19,7'si polise güvenmiyor

Araştırmada ailede yaşanan şiddetin gençlerin şiddet davranışları üzerinde son derece etkili olduğu sonucunun da ortaya çıktığını vurgulayan Nadir, şunları kaydetti:

"Bu tür ailelerde yaşayan gençler hem daha sıklıkta kavga etmekte hem de daha fazla bıçak kullanma davranışı göstermekte. Aile büyüklerinden sık sık veya ara sıra şiddet gören gençler, hiç görmeyenlere oranla daha fazla kavga ortamında yer almakta. Ayrıca gençlerin okul devamsızlık yüzdesi arttıkça, kavga etme, kavga ortamında bıçak kullanma oranlarında da artış gözükmekte. Kavga etme ve bıçak kullanma davranışı ve sıklığı da merkezden çevreye gidildikçe artmakta.

Araştırmaya dahil olan gençleri kavgaya sürükleyen en önemli faktör karşıdan gelen fiziki müdahale, ikinci önemli faktör ise psikolojik saldırılardır. Gençlerin yüzde 16'sı bıçaklı saldırıya uğradıklarını belirtirken, yüzde 18,6'sı kendisini korumak için bıçak kullandığını ifade etmiştir. Son bir yılda başkaları tarafından dövülen gençlerin son bir ayda yüksek oranda kavgaya karışmış olması önemli bir nokta. Bu gençler arasında bıçak kullanma oranı da yüzde 34,5. Ayrıca gençlerin yüzde 19,7'si de polise güvenmediklerini ifade etmişlerdir."

Nadir, önemli bir sorun olan gençlik şiddetinin çözümü için uzun vadeli politikalar geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.