Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ’Mavidil hastalığı’ ile ilgili Bakanlığın aynı gün tüm tedbirleri aldığını, geçici kordon uygulamalarını başlatmış ve bu bölgelerde hayvan giriş çıkışını yasakladığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında Manisa’nın bazı köylerinde Mavidil hastalığının yayıldığı ve Bakanlığın bu konuda önlem almadığına dair haberler çıktığı belirtilerek kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Manisa’nın Yunusemre ilçesi Karaahmetli köyünde 22 Eylül 2014 tarihinde hayvan ölümleri olduğuna dair İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ihbar yapıldığı belirtilerek, "Bakanlık yetkilileri aynı gün hastalık mahalline giderek 2 adet koyunun öldüğünü tespit etmiştir. İkinci ihbar ise Köseler köyünden alınmış olup, söz konusu yerde ise 18 hayvanın öldüğü tespit edilmiştir. Haberde iddia edilenin aksine Bakanlık aynı gün tüm tedbirleri almış, geçici kordon uygulamalarını başlatmış ve bu bölgelerde hayvan giriş çıkışını yasaklamıştır. Ayrıca mavidil hastalığından ölen hayvanlar imha edilerek hastalık tespit edilen mahalde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılmıştır" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Karaahmetli ve Köseler köylerinde yaşanan ölümlerin nedeninin ortaya çıkarılması için Bornova Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce gerekli analizler yapılmış ve yapılan tetkikler sonucu mavidil hastalığı kesin olarak tespit edilerek söz konusu köylerde karantina uygulamaları başlatılmıştır. Hastalık mihrakları etrafındaki duyarlı hayvanların aşılanması için ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne 50 bin doz mavidil aşısı gönderilmiştir. Yine mevzuat gereği Bakanlık, hastalık görülen bölgelerde 3 yıl boyunca aşılama yapmaktadır. Söz konusu bölgede de geçmiş yıllarda bu hastalık görüldüğünden aşılama çalışmaları habere konu olan olaydan önce yapılmıştır. Ayrıca Manisa merkeze bağlı Koruköy, Durasıllı ve Düzlen köylerinde de hayvan ölümlerinin olduğu tespit edilmiş ve hastalık şüphesi olan hayvanlardan numune alınarak ilgili Enstitü Müdürlüğüne gönderilmiştir."