Avrupa Birliği ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-III Medya Hibe Programı (CSD-III/M) kapsamında Giresun Gazeteciler Derneği (GGD) tarafından yürütülen, ’Medyada Tekelleşme ve Basın Özgürlüğü’nün Korunması Projesi kapsamında ilk konferans düzenlendi.

Giresun Gazeteciler Derneği’nin proje ortağı İsveç’in Stockholm şehrinde bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği’nin katılımıyla düzenlenen konferans Giresun’da gerçekleştirildi.

Düzenlenen konferansta konuşan Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram, son yıllarda medyanın sermaye gruplarının eline geçtiğini hatırlatırken, demokratik toplumlarda ancak istisna olması gereken yayın yasağının ülkemizde gelenek haline gelmesinden endişe duyduğunu ifade eden açıklamalarda bulundu. Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Basın özgürlüğü veya ifade özgürlüğü çağımızın ve yaşamımızın vazgeçilmez prensiplerindendir. Çağdaş, demokratik, toplumlarda halkın haber alma hakkı, basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür.Bu hak günümüzde sosyal medyayı da kapsayacak şekilde genişlemiştir. Ancak basınımızın temel yapısını da irdeleyerek ortaya koymalıyız. Çünkü etik ilkelere uymayan medyaya zarar veren uygulamalar vardır. Medya üzerindeki sürekli ekonomik baskılar ve diğer nedenlerle basının sağlıklı şekilde gelişmesini engellemektedir. Son 35 yıldır Türk medyası tekelleşmeye boyun eğmektedir. Sermaye sahiplerinin kontrolüne geçmek zorunda kalmıştır.”

Medyanın özgür olmasının Anayasal bir hak olduğunu da belirten Bayram “Toplumun haber alması adına görev yapan gazeteciler bu görevlerini yaparlarken engellenmeleri basın özgürlüğünü kısıtlama anlamına gelmektedir. Anayasa’da basının özgür olduğu ve basının demokratik bir toplumda zorunlu olduğu ve özgür olması gerektiği açıkça yer almaktadır.Ayrıca İnsan Haklarını temel alan gelişmiş demokrasilerin olmazsa olmazı şeffaflık,toplumun bilgi edinme hakkı ve özgürlüğüdür. Bu nedenle yayın yasağı yoluyla haber alma özgürlüğünün kısıtlanmaması gerekir. Demokratik toplumda ancak istisna olması gereken yayın yasağı uygulaması umarız ki ülkemizde bir gelenek haline gelmez” diye konuştu.

İsvaç Sınır Tanımayan Gazeteciler Derneği Başkanı Urban Löfküvist ise ülkelerindeki basın işleyişini anlatarak, gazetecilerin maruz kaldıkları çeşitli durumlardaki faaliyetlerini ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Düzenlenen konferansa projenin yerel paydaşları Giresun Valiliği, Giresun Ticaret Sanayi Odası, Giresun Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği temsilcileri ve gazeteciler katıldı.