BİNGÖL (AA) - Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne geçen yıl 2 Eylülde düşen ve değerli olduğu iddiaları üzerine toplanan meteor parçaları, vatandaşın elinde kaldı.

Sarıçiçek köyüne düşen göktaşı parçalarını bulup satanların yüksek gelir elde ettiğine ilişkin haberler üzerine zenginlik hayali kuran bazı vatandaşlar, aylarca köyün kırsalında gece gündüz demeden yaptığı arama çalışmaları sonucunda çeşitli miktarlarda meteor parçası bulmayı başardı. Ancak, buldukları meteor parçalarına ilk günlerde yurt dışından gelen taliplilere gramını 60 dolardan satan köylülerin kimileri ise daha yüksek fiyat umuduyla satışını yapmadı. Aradan geçen süre zarfında alıcılar azalırken, alıcı gibi davranan bazı kişiler de taşlardan numune aldıktan sonra ortadan kayboldu.

Bu gelişmeler üzerine Metin Ergün, köyde toplanan taşların bir kısmının satışını yapmak üzere İstanbul'a gitti. Ancak istedikleri fiyata alıcı bulamayan ve bazı kişilerin kendisini dolandırması üzerine Ergün, taşları alıp geri döndü.

Ergün, AA muhabirine ilk başlarda buldukları taşların satışını yaparak iyi gelir elde ettiklerini söyledi.

Yakınları ve arkadaşlarına ait 2 kilo 500 gram taşı İstanbul'a götürdüğünü ve satamadan geri döndüğünü anlatan Ergün, "Meteor parçaları düştüğü ilk günlerde 642 gramlık taşa Ruslar 25 bin, ABD'liler 30 bin dolar verdi. Daha pahalı olduğunu düşündüğüm için inat edip satmadık. Şu anda taşlar elimizde kaldı" ifadelerini kullandı.

Numune alma bahanesiyle dolandırıyorlar

Bingöl'deki vatandaşlar tarafından 15 kilogram meteor parçası toplandığını ifade eden Ergün, bazı kişilerin numune alma bahanesiyle kendilerini dolandırdığını söyledi. Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizi telefonla arayıp 'Taşı İstanbul'a getirin, satın alacağız.' diyorlar. 1 kilo 500 gram tek parça taşı olan kişiyi çağırıp numune alma bahanesiyle taşı 3 parçaya böldüler. Bize uçak biletimizi aldılar, bunun üzerine İstanbul'a taşı götürdüm. Taştan 20-30 gramlık bir numune alıp, 'Analiz edip sana getireceğim' deyip kayıplara karışıyorlar. Dolandırıcılar şimdiye kadar numune alma bahanesiyle 300 gram taş çaldı."

Elinde taşı olan vatandaşların dolandırıcılara karşı dikkatli olmalarını isteyen Taş, Bingöl'e düşen taşların kurulacak bir müzede sergilenmesinin kentin tanıtımı açısından büyük bir fırsat olacağını aktardı.

Köylülerin taşın kilogramını 30 bin dolardan satmak istediğini dile getiren Ergün, "Bingöl'de, Sarıçiçek meteoritlerinin sergilendiği bir müze açılmasını istiyoruz. Köylüler, müze için taşlarını daha ucuza vermeye hazırlar" dedi.