SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Sivas'ta 5 yıllık evli görme engelli çift, karanlık dünyalarındaki yaşamlarını, geliştirdikleri "boncuk" yöntemiyle kolaylaştırıyor.

Fatih Mahallesi'ndeki evlerinde 1,5 yaşındaki kızları Zeynep ile yaşayan Hülya (31) ve Selman Devecioğlu (30) çifti, 5 yıllık evli. Kabartma yazı kursunda tanışan ve aşık olup evlenmeye karar veren doğuştan görme engelli çift, kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Hülya Devecioğlu, karanlık dünyalarındaki yaşamlarını kolaylaştırmak ve halk eğitim merkezinde öğretmen olarak çalışan eşine kıyafet seçiminde yardımcı olmak için, her takım elbisesine farklı sayılarda boncuk dikiyor.

Takımları ve renkleri ayırt edebilmek için ceplerin iç kısımlarına ipe dizdiği boncukları koyan Devecioğlu, eşi hangi takım elbiseyi giymek isterse boncuk sayısına göre zorlanmadan seçebiliyor.

Çift, yaşamlarını kolaylaştırmak için kendilerince buldukları yöntemlerle engelleri aşmaya çalışıyor.

Evde hem kızıyla ilgilenen hem de açık öğretim fakültesinde eğitimini sürdüren Hülya Devecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşiyle kabartma yazı kursunda tanıştığını ve sonrasında konuşup evlenmeye karar verdiklerini anlattı.

Bebekken geçirdiği rahatsızlık sonucu gözlerini kaybettiğini belirten Devecioğlu, iki görme engellinin aynı evde yaşamasının zor olduğuna işaret etti.

Başlarda zorlandıklarını ama güçlükleri kendilerine özel geliştirdikleri yöntemlerle aşmaya çalıştıklarını aktaran Devecioğlu, en çok eşi işe giderken takım elbiseleri seçmekte zorlandığını aktardı.

Bu zorluğu aşmak için boncuk yöntemini geliştirdiklerini ifade eden Devecioğlu, "Eşim öğretmen ve yaklaşık 10 takım elbisesi var. Hangi pantolon hangi ceketin zor seçiyordum. Baktım olacak gibi değil, en sonunda inci (süs tanesi, bu tanelerden oluşan takı) yöntemini bulduk. Takımların ceket ve pantolonların sağ ceplerine 1'den 8'e kadar inci diktim. Kıyafet arttıkça sol ceplere dikmeye başladım. İnciler bize yol göstermeye başladı. Zorlandığımız şeylerde değişik fikirler üretmeye çalışıyoruz. Kıyafetlerimizi ve eşyalarımızı ayırt etmede bu tarz yöntemler kullanıyoruz" diye konuştu.

Hülya Devecioğlu, eşi Selman Devecioğlu'nun da evde olduğu zamanlarda kendisine yardım ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Eşim her konuda bana yardımcı oluyor. Kızımız 1,5 yaşında, onu büyütürken de yine kendimizce yöntem geliştirmeye çalıştık. Özellikle damla sayılı olan ilaçlarda zorlandık ama damlaları önce dudağıma damlatarak o zorluğu da aştık. Eğer destek verirseniz ve size destek veren bir eşiniz varsa her engel çözüme ulaşıyor. Eşim sonuna kadar destekçim. Sevgi de bu anlamda çok önemli. Bu aşamaya da sevgi sayesinde geldik. Biz birbirimizi seviyoruz ve her engeli aşabiliriz diye düşünüyoruz. Destek ve sevgiye her engel aşılıyor. Sevgiyi biz tek güne de sığdırmıyoruz. Bütün yılı sevgi dolu geçiriyoruz."

- "Hayatımız dört dörtlük sürdürüyoruz"

Selman Devecioğlu ise doğuştan görme engelli olduğunu ve halk eğitim merkezinde engellilere yönelik kurslarda eğitim verdiğini belirtti.

5 yıldır güzel bir evlilik sürdürdüklerini, birbirlerinden destek aldıklarını dile getiren Devecioğlu, şunları söyledi:

"İki görme engelli çift de gayet güzel hayatımızı sürdürebiliyor, bebek yetiştiriyoruz. Kimseye ihtiyaç duymuyoruz. Eşim benden desteğini hiç esirgemedi. Dikişini, örgüsünü, ütüsünü hep kendisi yapar. Beni hiçbir zaman kötü bir kıyafetle işe göndermedi. Takım elbiselerime her birine farklı sayılarda inci dikerek ayırt etmemizi sağladı. Küçük işaretler hayatımızı kolaylaştırdı. Bizim bulduğumuz bu basit ve güzel yöntemler daha çok işimize yaradı. Bu şekilde eşim beni rahatlıkla işe gönderebiliyor. Hayatımız dört dörtlük sürdürüyoruz. Birbirimizin her zaman gözü kulağı oluyoruz. Bunun da sevginin gücüyle olduğuna inanıyoruz."