İSTANBUL (AA) - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Eylem Planı'nı son derece önemli bulduklarını, ayrıntılı, ciddi, demokrasiyi ve ekonomik büyümeyi açık bir şekilde öngören bir program olarak değerlendirdiklerini ve hükümetin bu kapsamlı reform sürecine kendini bağlamasını çok memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Güler Sabancı, Sabancı Topluluğu çalışanlarına yönelik yeni yıl mesajı yayımladı.

Mesajında 2015 yılını değerlendirirken, 2016 yılına ilişkin beklentilerini dile getiren Sabancı, dünyadaki ekonomik duruma da değindi.

Sabancı, başta Çin olmak üzere birçok gelişen ülkeden gelen yavaşlama haberlerine dikkati çekerek, "Piyasaların beklediği ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artışı başladı. 2016'da hızı önemli olacak ve bunu da hep beraber takip edeceğiz. 2015 yılında ham madde ve petrol fiyatlarındaki düşüşün, ham madde ithal eden ülkeleri olumlu etkileyeceğini öngörmüştük" ifadelerini kullandı.

Bu yıl da petrol fiyatlarındaki düşüşün sürdüğünü anımsatan Sabancı, "Petrol fiyatlarının bu kadar düşük olması, Türkiye için olumlu bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

 

- "Bilgi rekabeti ön plana çıkıyor"

 

Sabancı, dünya ekonomisindeki büyüme dinamiklerine bakıldığında bu dinamikleri şekillendiren ana unsurun "teknolojideki gelişmeler" olduğunun altını çizerek, artık hizmetler sektörü ile sanayi sektörü arasındaki sınırların kalkmak üzere olduğunu vurguladı.

Sektörler arasında klasik maliyet unsurlarından daha önemli unsurlar ortaya çıktığını aktaran Sabancı, şunları kaydetti:

"Günümüzde maliyet rekabetinin temelini 'bilgi rekabeti' oluşturmaya başladı. Dünya, Endüstri 4.0 denilen 4. Endüstri Devrimi kavramını tartışıyor. Orta vadede ülkemiz açısından en önemli ekonomik gerekliliğimiz, bu sürece tüm sistemlerimizle ayak uydurmamızdır. Teknoloji hayatımızı dönüştürürken, bu yılın son günlerinde Paris'te gerçekleşen İklim Zirvesi kapsamında varılan geniş mutabakat, dünyamız ve küresel enerji sektörü için önemli, müspet bir gelişme oldu. Paris Anlaşması'nın uygulanması, bütün ülkelerin geleceği ve sürdürülebilir yaşam için hayati öneme sahip. 

Sürdürülebilirlik konusunda sergilenen, bu 'ortak hareket' anlayışının, küresel güvenlik tehditlerine karşı da ortaya koyulması, en büyük temennimizdir. 2015 yılında ne yazık ki hem global düzeyde hem de ülkemizde terörün acısını defalarca yaşadık. Bu yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyuyoruz ve bu acıların bir an önce son bulmasını diliyoruz. Barışın kazanması umudundayız." 

 

- "Şimdi 'yönetme' ve 'çalışma' zamanı"

 

Sabancı, küresel gelişmelerin etkilediği 2015 Türkiyesinin bir geçiş yılı olduğunu yineleyen Sabancı, 2,5 sene süren seçim ve geçiş döneminden sonra, tek parti iktidarıyla şimdi 'yönetme' zamanının geldiğini belirtti.

"Önümüzde kesintisiz dört yıllık 'yönetme' ve 'çalışma' zamanı var" ifadelerini kullanan Sabancı, şunları aktardı:

"Yeni hükümet tarafından ortaya koyulan reform paketleri, Avrupa Birliği (AB) sürecindeki gelişmeler, beklentilerin üzerinde açıklanan büyüme rakamı, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve genç nüfusu, 2016'da Türkiye'ye dair umutlarımızı güçlendiriyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Eylem Planı'nı bu anlamda son derece önemli buluyor, ayrıntılı, ciddi, demokrasiyi ve ekonomik büyümeyi açık bir şekilde öngören bir program olarak değerlendiriyoruz. Hükümetin bu kapsamlı reform sürecine kendini bağlamasını çok memnuniyetle karşılıyoruz.

Ortaya koyulan reform planı kapsamında, demokrasi ve toplumsal barış, hukukun üstünlüğü, serbest piyasayı öngörerek, piyasalarla güveni yeniden tazeleyecek uygulamaları yakından takip ediyoruz. Türkiye için bu dönemin büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Hayata geçirilecek reformların, ülkemizin ihtiyaç duyduğu büyük çapta bir üretim dönüşümüne ve yeni istihdam yaratma ihtiyacına yanıt olacağına inanıyoruz. Ve tabii ki bu yönde atılacak her adımı bütün gücümüzle destekleyeceğiz."

 

- "AB ile ilişkilerde açıklık ve samimiyet önemli"

 

Sabancı, yılın son günlerinde yaşanan en memnuniyet verici gelişmelerden birinin de AB ile ilişkilerdeki pozitif yeni seyir ve iki yıl aradan sonra yeni bir faslın açılması olduğunu belirtti.

Bu noktada kritik durumun, "açıklık" ve "samimiyet" olduğunu kaydeden Sabancı, Türkiye'nin küresel konumlanması açısından 2015 yılı içerisinde başarıyla tamamlanan G20/B20 dönem başkanlığı ile edinilen kazanımların, önümüzdeki döneme de katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.

Sabancı, "Rusya ile yaşanan olayların bir an önce sağduyuyla çözüme kavuşturulması, birbiriyle bu kadar yoğun ekonomik ilişkileri olan iki komşu ülke arasında güvenin kısa sürede yeniden tesis edilmesini umuyoruz" görüşünü paylaştı.

  

- "Tüm şirketlerimizde elde ettiğimiz başarılı sonuçlarla yılı tamamlıyoruz"

 

Sabancı, 2015 yılı Sabancı Topluluğu içindeki gelişmeler ile 2016 öncelikleri hakkında şu bilgileri verdi:

"2015’te birçok hedefimize ulaştığımızı görüyoruz. Kordsa Global'in Endonezya'da ikinci fabrikasını açarak yıla başlamıştık. Yılın devamında ise Kordsa çeşitli sektörel ve inovasyon ödüllerinin sahibi oldu. Bu sene şirketlerimiz birçok başarılı ödüller aldı.

Temsa Otobüs'te en üst segment ürünü Maraton başta olmak üzere sekiz yeni ürün lansmanı, Çimsa Eskişehir ve Afyon fabrikalarına yaptığımız yeni yatırımlar, Carrefoursa'da Kiler ve diğer satın almalarla gelen rekor büyüme, Avivasa'nın 9 milyar lira ile fon büyüklüğünde sektörünün lideri olarak yılı tamamlaması, yıllardır büyük bir emekle yatırım yaptığımız Enerjisa'da yatırımlarımızı tamamlamaya çok yaklaşırken tüm zor pazar koşullarına rağmen karlılığın sağlanması ve burada hepsini tek tek sayamadığım tüm şirketlerimizde elde ettiğimiz başarılı sonuçlarla yılı tamamlıyoruz."

 

- "Halkımızın kendine en yakın hissettiği 'Sabancı' markası etik değerlerimizin üzerinde yükseliyor"

 

Sürdürülebilirlik, inovasyon, kadınların çalışma hayatına katılımı ve toplumsal duyarlılık konularının Sabancı Holding'in vazgeçilmez öncelikleri arasında yer aldığını anımsatan Sabancı, mesajını şöyle tamamladı:

"Bu yıl bu konudaki birikimimizi çalışanlarımız aracılığıyla topluma aktarmak için Sabancı Gönüllüleri programını hayata geçirdik. Türkiye'nin birçok yerinde şevkle gönlünüzü koyarak topluma fayda sağlama, fark getirme çabalarınızı takdirle takip ediyorum. Yine birlikte yarattığımız ve hepinizin katkıları sayesinde yoluna başarıyla devam eden Sabancı Altın Yaka Ödülleri de ayrı bir gurur kaynağımız olmayı sürdürüyor. Artık içselleştirdiğimiz, öncü olma, liderlik etme, inovasyon, mükemmeli arama ve fark yaratma felsefesinin somut örneklerini, Altın Yaka'da hep beraber yaşıyoruz. Önümüzde yepyeni hedefler, umutlar ve beklentilerle dolu bir yıl var.

İnovasyon kültürümüz ve operasyonel mükemmellik anlayışımızla yaptığımız her işte, faaliyet gösterdiğimiz her sektörde daima 'öncü' ve 'örnek' olma konumumuzla hedeflerimize koşmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin en güvenilir, halkımızın kendine en yakın hissettiği ve en sevdiği markası olan 'Sabancı' markası bilgi ve performansa dayalı çağdaş çalışma anlayışınızın ve etik değerlerimizin üzerinde yükselmeye devam ediyor."