KIRŞEHİR (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Paralel Yapı ile mücadeleye ilişkin, "Önümüzdeki dönemde daha da ivme kazanacak. Başlangıçta yumağın ucunun tespit edilmesi kolay değildir ama bir tespit ettiğinizde çorap söküğü gibi gelir. Şu anda o süreci yaşıyoruz. Daha da hızlanacak" dedi.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci'yi ziyaret eden Bakan Canikli, burada, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Canikli, bir gazetecinin Paralel Yapı'ya yönelik soruşturmalara ilişkin sorusu üzerine, bu yapının devletin resmi kayıtlarında ve "kırmızı kitapta" terör örgütü olarak kabul edildiğini söyledi.

Terör örgütüne finansal destek sağlamak ya da herhangi bir şekilde yardım etmenin, mevzuatlara göre suç olduğunu ifade eden Bakan Canikli, bu yapının son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin karşılaştığı en tehlikeli yapılar arasında bulunduğunu vurguladı.

Son yapılan operasyonları da bu bağlamda değerlendirmek gerektiğine işaret eden Canikli, şöyle konuştu:

"Bu yapıya, örgüte finansal destek sağlayanlar varsa ya da insan kaynağı noktasında katkı sağlayan varsa veya başka yöntemlerle destek veriyorsa, elbette bütün bunların hukuk kuralları çerçevesinde ortaya çıkarılması ve gerekli şekilde cezalandırılması gerekir. Şu anda o yapılıyor. Önümüzdeki dönemde daha da ivme kazanacak. Başlangıçta yumağın ucunun tespit edilmesi kolay değildir ama bir tespit ettiğinizde çorap söküğü gibi gelir. Şu anda o süreci yaşıyoruz. Daha da hızlanacak. Bütün alanlarda, hangi alanlarda bu yapıyı kurmuşsa, hangi mekanizmalarla oluşturmuşsa paralel yapı, üzerine gidilecek, açığa çıkarılacak, deşifre edilecek ve yargı önüne çıkarılacak. Bu süreç doğrudan yargının gözetim ve denetiminde yürütülüyor. Bütün bu alınan kararlar bu noktada yargı tarafından gerçekleştiriliyor. Yargının talimatıyla gerçekleştiriliyor"

- Seçim anketleri

Seçimlere yönelik anketlere de değinen Canikli, bundan önceki her genel ve yerel seçimde benzer anket sonuçlarını gördüklerini, bir çoğunun seçmeni yönlendirme amaçlı olduğunu kaydetti.

Anketlerde çok farklı sonuçlar çıktığını anlatan Canikli, "Şu anda da benzer bir süreci yaşıyor Türkiye. Hakikaten o kadar çok anket havada dolaşıyor ki birbirleriyle de çok farklı sonuçları olacak şekilde. Yani aralarında bazen yüzde 50'ye yakın farklar oluşabiliyor. Bütün siyasi partilerle ilgili anket rakamları için geçerli. Bunların önemli bir bölümünün de seçim sonuçlarını etkilemeye, yönlendirmeye dönük olduğunu söylememiz abartı olmaz. Bunu geçmiş seçimlerde yaşanan benzer süreçlerden yola çıkarak rahatlıkla söyleyebiliriz" diye konuştu.

Kurdaki dalgalanma ve ekonomik gelişmelerin de seçmeni yönlendirmeye yönelik kullanılmaya çalışıldığını vurgulayan Bakan Canikli, şöyle devam etti:

"Bugünlerde artık bu propagandaların etkisi kalmadı. Toz bulutu dağıldı. İçeride ve dışarıda piyasalar şu anda güçlü bir AK Parti iktidarını satın almaya başladılar. O nedenle dolardaki düşüş, faiz oranlarındaki düşüş ve borsadaki yükselişin nedeni bu. Yine, seçim sonuçlarını belli hedeflere yönelik olarak etkilemeyi öngören bu tür anket çalışmaları fiyasko olarak ortaya çıkmıştır.  Fiyasko olduğu görülmüştür. Artık, bütün dünya, bütün piyasa güçlü bir hükümeti satın alıyor Türkiye'de. Eğer, onların iddia ettikleri gibi koalisyon ihtimali olmuş olsaydı, şu anda tüm makro ekonomik göstergeler yerle bir olurdu. Çünkü, siyasetteki istikrar ihtimali ortadan kalkarsa bu en çok ekonomik istikrarı tehdit eder."

- HDP Kırşehir mitinginde yaşanan gerginlik

Bakan Canikli, HDP Kırşehir mitinginde yaşanan gerginliğin sorulması üzerine, her legal siyasi partinin Türkiye'nin her yerinde siyasi propaganda yapabilmesi gerektiğini, tartışmasız bir şekilde bu özgürlük ortamının sağlanmasının önemli olduğunu bildirdi.

Bütün siyasi partilerin, planlarını, projelerini, düşüncelerini Türkiye'nin her yerinde konuşması ve destek isteyebilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Canikli, bu anlayışın o partinin görüşlerinin benimsenmesi anlamına gelmeyeceğini belirtti.

HDP'nin söylemlerinin, politikalarının son derece üzüntü verici olduğunu ve toplumun genel inancıyla ters düştüğünü anlatan Canikli, şunları kaydetti: 

"Son günlerde HDP de Paralel Yapı'yla iş tutan -tırnak içinde söylüyorum- partiler arasına katıldı. Yani o da projenin içinde aktif olarak rol aldı. En son Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeninin arka kapıdan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanıyla görüşmeye gitmesi, bu ilişkileri gösteriyor. Daha önce paralel yapının, o yapıyla ilgili farklı düşünceleri vardı. Şimdi 180 derece dönerek, farklı bir pozisyona geldiler. HDP şu anda Türkiye'nin önünü açacak politikalar izlemiyor. Milleti tahrik etmeye, provoke etmeye çalışıyor. Milletin inancıyla alay eden projeler ortaya koyuyor. Kabe'de de kullanılarak, sarf edilen cümlelerde olduğu gibi."