Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde üç gün boyunca devam eden yağmur sele sebep olurken, coşan derelerden gelen sular yayla, köy ve grup yollarını kullanılamaz hale getirdi. Yükseklere yağan kar ise yaylacıları mahsur bıraktı. Geçen perşembe günü başlayarak aralıklı bir şekilde Cumartesi gününe kadar devam eden yağış, Cumartesi günü gün boyu etkili olunca yağışın ardından gece yarısı sel felaketi gerçekleşti. İrili ufaklı derelerden sellerin geldiği ilçede en fazla darbeyi Bağlama, Damlı ve Konacık köyleri ile Erikbeli yaylasının yer aldığı grup yolu ile Taşlıca köyünün Deregözü mahallesi yolu ve Üçtaş köyü merkez mahallesi yolu aldı.

“DAĞDAN TAŞTAN SU FIŞKIRIYOR”

Görenlerin, “Dağdan, taştan su fışkırıyor” yorumlarına neden olan sel felaketinin ardından Erikbeli grup yolunun bir kilometrelik kısmı bir metreden fazla derinliğinde oyulurken, yol sel nedeniyle tamamen tahrip oldu. Buna benzer bir manzara Taşlıca köyüne bağlı Deregözü mahallesi yolunda da gerçekleşti.

“FELAKETİN İZLERİNİ SİLECEĞİZ”

Selden etkilenen bölgede beraberinde İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Erhan Bölükbaş ve ilgili köylerin muhtarları ile inceleme yapan Kürtün Kaymakamı Enver Özderin, felaketin izlerinin kısa sürede silinmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

“OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM”

Cumartesi gündüz ve gece yaşanan yağışın ardından derelerde olağanüstü bir taşkın durumunun ortaya çıktığını belirten Özderin, “Erikbekli grup yolumuzun 5 ile 6.kilometreleri arasında yol suyun coşmasıyla birlikte aşınmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. Fakat Konacık köyümüzün içerisinden servis yolumuz bulunmaktadır. Herhangi bir aksaklığa sebebiyet yoktur. Olayı haber alır almaz İl Özel İdaremizle koordineli bir halde çalışıyoruz. İki ekskavatör olay yerinde bulunmakta. Hem üstten hem alttan yolla ilgili çalışmalara başladı. İl Özel İdaremizden araç takviyesiyle yolu kısa zamanda eski haline getirmek için olağanüstü bir gayret göstereceğiz” dedi.

İl Özel İdaresi ile koordineli bir şekilde bölgeye müdahale edildiğini ve Merkez ilçeden iş makinesi takviyesi yapıldığını kaydeden Özderin, “Taşlıca köyümüzde de Deregözü mahallemize giden yoldan olağanüstü bir su gelmesiyle yoldaki dolgu malzemesini aldı. Burayı da yine İl Özel İdaremizle koordineli halde malzeme çekerek o yolu da kısa zamanda kullanılır hale getireceğiz. Üçtaş köyündeki olaylara anında müdahale ettik. Fakat heyelan nedeniyle bazı yerlerde duvarlar yıkıldı, bazı yerlerde de yolun altını oydu. Onları da kısa zamanda gerek duvar gerekse betonla halledeceğiz” diye konuştu.

YÜKSEKLERE YAĞAN KAR YAYLACILARI MAHSUR BIRAKTI

Gece hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte yüksek kesimlerde yüksekliği 30-40 santimetreyi bulan kar nedeniyle yaylalardan inmeyen vatandaşların da mahsur kaldığını dile getiren Özderin, İl Özel İdaresine bağlı ekiplerin buralarda gece gündüz yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğini ve çok sayıda vatandaşa ulaştıklarını söyledi. Telefonla sürekli irtibat halinde oldukları yaylacıları bugün yapacakları son çalışmalarla kurtaracaklarını ifade eden Özderin, “Özel İdare ekiplerimiz gece gündüz çalışmaktadır. İnşallah bu afeti de en az hasarla atlatmış olacağız” diye konuştu.

“BÖYLE BİR FELAKET EN SON 1990’DA YAŞANDI"

Yöre sakinleri, bu tür bir felaketin en son 1990’lı yıllarda gerçekleştiğini ve Kürtün ilçe merkezine çok ağır hasar verdiğini hatırlatarak, Harşit Çayı üzerine yapılan barajların olası bir felaketi önlediğine dikkati çekti.