Gümüşhaneli Girişimci Kadınlar Derneği’nin Cama Altın Dokunuşlar projesi ile 20 işsiz kadın hem çok özel bir sanat öğreniyor hem de ekonomik gelir elde ediyor.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından finanse edilen ve geçen hafta başlayan proje ile kadınlar oluşturulan atölyede cam üzerine süsleme ve işleme sanatını öğreniyor.

Cumhuriyet Caddesinde kurulan atölyede toplam 7 aşamadan oluşan süsleme ve işleme sanatını icra eden kadınlara ayrıca cüzi miktarda günlük ücret ödeniyor.

Kursiyerlerden Nimet Çilenk, ilk defa öğrenmesine rağmen çok zevkli bir iş olduğunu belirterek, projenin bittikten sonra da desteklenmesini isterken Aysun Güldal da, kursun devam etmesini istedi.

“NAKIŞ DİKİŞ YERİNE BU TARZ KURSLAR İSTİYORUZ”

Çilenk, artık Gümüşhane’de nakış, dikiş ve boyama kurslarının yerine sağlık ve burada öğrendikleri gibi çağa uygun yeni kurslar istediklerini belirterek, Gümüşhane’de Halk Eğitimi Merkezinin tabularını yıkmasını, nakış, dikiş ve o tarz kurslar yanında çok farklı kurslar da istediklerini deklare etti.

EMİNE ERDOĞAN’IN HEDİYESİNİ HAZIRLADILAR

Projenin en büyük destekçisinin Vali Yücel Yavuz ve eşi Şengül Yavuz olduğunu belirten Derneğin Başkanı Leyla Bostancı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Ekim’de gerçekleştirdiği Gümüşhane ziyaretinde eşi Emine Erdoğan’a verilen gümüş-altın karışımlı Osmanlı İbriği hediyesini de kendilerinin yaptığını hatırlattı.

“ÇOK ÖZEL BİR SANAT”

Kursa katılan 20 işsiz kadının çok özel bir sanatı öğrendiklerini ifade eden Bostancı, bu işi Türkiye’de yalnızca bir firmanın yaptığını hatırlattı. Yaklaşık 50 kadının kursa katılmak için müracaat ettiğini fakat 20 kişiyle sınırlı olduklarını ifade eden Bostancı, Şubat ayı sonuna kadar devam edecek projenin devamını tekrar Bakanlığa sunacaklarını söyledi.

SÜSLEME İŞLEMİ YEDİ AŞAMADAN OLUŞUYOR

Proje ile düz bir cam üzerine çeşitli motif ve süslemeler yaptıktan sonra aldıkları makinelerle kumlama ve ardından fırınlama yaptıklarını belirten Bostancı, kursta cama yaptıkları işlemleri şöyle sıraladı: “Cam üzerine süsleme yapıyoruz. Bu bardak olabilir, tabak olabilir fark etmez. Düz cam için önce desen hazırlıyoruz, ardından bunu cama aktardıktan sonra kaplıyoruz. Son aşamada özel bir kumla o desenleri ve bardağı kumluyoruz ve ardından fırınlayarak süreci bitiriyoruz.”

“KAPLAMALARDA ALTIN VE GÜMÜŞ KULLANIYORUZ”

Ürünlerin kaplamalarında 24 ayar altın ve gümüş kullandıklarını dile getiren Bostancı, ürettikleri ürünleri pazarlama aşamasına geçmediklerini, ufak tefek işler çıkarmalarına rağmen çok büyük bir rağbet olduğunu belirterek, pazar problemi yaşamayacaklarını söyledi.

“KADINLARIN BU SEKTÖRÜ YÖNETMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Kurs için İstanbul’daki atölyelerde bu işin eğitimini almış bir eğitmenle çalıştıklarını fakat bundan sonraki projelerde kendi içlerinden bir eğitici çıkaracaklarını kaydeden Bostancı, “Oldukça meşakkatli bir iş. Cumhurbaşkanımızın hediyesi bir haftada hazırlandı. İşçiliğine göre işlerin bitim süresi değişiyor. Hedefimiz bu işin sektörleşmesini, kadınlarımızın bu sektörü yönetmesini ve ekonomik olarak gelir elde etmelerini sağlamak. Kendi ustamızı kendimiz yetiştireceğiz. Kursa çok fazla talep var. Projenin sonunda çok özel ürünler ve davetlilerle özel bir sergi açacağız” ifadelerini kullandı.