YOZGAT (AA) - Yozgat'ta yaşayan Süleyman Nazlı (42) isimli vatandaş, dükkanının çatısına kurduğu güneş paneli ve rüzgar gülü sayesinde elektriğini kendi üretiyor.

Nazlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, hırdavat üzerine kurduğu dükkanın elektrik faturasının çok gelmesi nedeniyle farklı enerji kaynaklarına yöneldiğini ve böyle bir çözüm ürettiğini söyledi. 

Bir yıl boyunca güneş enerjisinden elektrik ürettiğini anlatan Nazlı, bu konuda başarılı olunca, 'güneşin olmadığı zamanlarda nasıl elektrik üretebiliriz' diye düşündüklerini, bunun üzerine akıllarına rüzgar enerjisi geldiğini belirtti. Güneş panelinin üzerine bir rüzgar gülü koyduklarını dile getiren Nazlı, "Bu sistemle de başarılı olduk. Şu anda hem güneşten hem de rüzgardan elektik üretiyoruz. Güneş olmadığı zaman rüzgardan, rüzgar olmadığı zaman da güneşten faydalanıyoruz" dedi.

Dükkanında bulunan elektronik eşyaların tamamının elektriğini bu şekilde sağladığını anlatan Nazlı, "Kendi iş yerimin elektriğini asansörünü, şarj aletlerini, lambaları, çay makinemizi, bilgisayarı, matkapları, güvenlik kamerasını yani aklınıza ne gelirse hepsini bu şekilde kendi ürettiğimiz elektrikle, bu sistemle kullanabiliyoruz. Bin 500 kilowatt güneş panelimiz var. Rüzgar tribünümüzde bin 500 watlık elektrik üretiyor. Üretilen elektrik akülerde depolanıyor. Rüzgar ve güneş almazsa enerjiyi depodan kullanıyor. Rüzgar veya güneş olursa direk enerjiyi kullanabiliyoruz" diye konuştu.

Süleyman Nazlı, sistemin kendisine 8 bin liraya mal olduğunu kaydetti.