Dünyaca ünlü liderlerin portrelerini halıya dokumasıyla dikkat çeken Türkiye’nin ilk ve tek halı portre sanatçısı Ahmet Aksakal, uzun süredir tedavi gördüğü Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Isparta’nın Keçiborlu ilçesi Senir köyünde 1934 yılında dünyaya gelen Aksakal, portre halıcılığına 1961 yılında Atatürk’ün portresini halıya dokuyarak başladı. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın isteğiyle çok sayıda devlet adamını halıya dokudu. Aksakal’ın bugüne kadar halıya işlediği devlet adamları arasında; İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Turgut Özal, İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, baba Bush, Fransa Devlet Başkanı Mitterrand, Bill Clinton, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dubai Şeyhi El-Maktum gibi isimler yer aldı. Aksakal meslek yaşamı boyunca Michael Jackson, Tarkan, İbrahim Tatılses gibi ünlü isimleri de halıya işledi.

Mesleğinin zirvesinde Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı projelerini hayata geçiren Aksakal, bu projeler dahilinde Erzurum ve Sivas Kongreleri, İstiklal Marşı, Çanakkale Türküsü gibi çok sayıda eser çıkardı. Aksakal, son olarak ‘Dünyamızı Aydınlatanlar’ projesi dahilinde Gutenberg, Galileo, Pascal, Newton gibi bilim adamlarının portreleri üzerinde çalışıyordu.

80 yaşında vefat eden Aksakal’ın cenazesi yarın Senir beldesinde toprağa verilecek.