Hatay’da karasaban çiftçiliğinin son temsilcisi, teknolojik gelişmelere direniyor.

Belen ilçesi Kıcı Mahallesi’nde yaşayan Ferhat Yılmaz, beslediği iki çift öküzle 30 yıldır karasaban ile tarlasını sürüyor.

Günümüzden dört bin yıl önce kullanıldığı bilinen, derine inemediği için toprağı yeterince altüst edemeyen, toprak sürmekte kullanılan ilkel bir tarım aracı olan karasabanla tarlasını süren Ferhat Yılmaz, bu yöntem sayesinde Belen ve çevre köylerinde herkes tarafından tanındığını belirten Ferhat Yılmaz, “Arayan değil, hep aranan kişi oldum” dedi.

Ferhat Yılmaz, yamaç ve bayır arazilerde bulunan bahçeleri karasabanla sürdüğünü, yaptığı mesleğin alın teri olduğunu ifade ederek, “Bunun kulpunda, sapında, mezesinde bereket var. Bununla ektiğin, diktiğin her şey helal. Allah’a şükür 17 yıldır Bağkur primimi karasabanla aldığım emeğim karşılığında yatırdım” dedi.

Çiftçi Ferhat Yılmaz, mesleği babasından, babasının da dedesinden aldığını belirterek, “Allah’a şükür hep kazandım. Allah’ım hep verdi. Çocuklarımla da bu işi devam ettireceğim. Bu mesleği karasabanı bu öküzleri hiç kaybettirmeyeceğim. Kapımızda hep koyacağım” şeklinde konuştu.