Şırnak’ın Cizre ilçesinde Şırnak Baro Başkanlığı ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’nı ziyaret eden HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, çözüm süreci ve paralel yapıya yönelik yapılan operasyonu değerlendirdi.

Çözüm süreci ile ilgili Şırnak Merkez ve İlçelerinde bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Kaplan, Cizre’de Adliye Sarayı’nda Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erol Temizkara ve Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi’yi ziyaret etti. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ile Elçi’yi ziyaret ettikten sonra çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaplan, çözüm sürecine önem verdiklerini, çözüm sürecinde hükümetin somut adım atmasının Türkiye’yi rahatlatacağı ve bu süreçte halkın provokasyonlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

"ÇÖZÜM SÜRECİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Çözüm sürecinin kendileri açısından çok önemli olduğuna değinen Kaplan, sürecin, hem Irak hem de Suriye sınırında olan Şırnak gibi bir il için daha da önemli olduğunu kaydetti. Kaplan, "Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için çaba içerisindeyiz. Umuyorum heyetimiz kısa bir zamanda tekrar İmralı’ya gidecektir ve çözüm taslağı konusunda da somut adımların atılacağı konusunda da umutlarımız daha da artıyor. Çözüm süreci açısından olası provokasyonlara karşı da halkın ve örgütlerimizin uyanık olmasını, özellikle bu süreçte çok dikkatli olmasını belirtmek istiyorum. Çünkü Cizre, Şırnak hassas bir yerdir" diye konuştu.

PARALEL YAPI OPERASYONU

Paralel yapıya yönelik operasyonları da değerlendiren Kaplan, "Paralele yönelik operasyonda yapıldı ve bu konuda görüşümüz çok nettir. Hukuksuz olan her şeye, siyasi olan her şeye, şahsi müdahale gibi olan her şeye biz karşıyız. Daha önce bunun en büyük acısını Şırnak’ta biz yaşadık. KCK operasyonları adı altında bütün belediye başkanlarımız, bütün il ilçe yöneticilerimiz, encümenlerimiz alındı ve çok açık bir hukuksuzluk vardı. Daha sonra Ergenekon ve Balyoz davaları yaşandı 463 subay, general dört beş sene, Genelkurmay Başkanı’na kadar içeriye alındı. Şimdi paralelle birlikte 10 sene iktidarla birlikte yürüyen cemaate yönelik bir operasyon yapılıyor. Bütün bu siyasi müdahaleler Türkiye’de bir hukuk devleti olmayışından, bağımsız yargının olmayışından, demokrasinin olmayışından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu

"TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİK BİR YASAYA İHTİYACI VAR"

Paketlerle getirilen yurttaşı makul şüpheli yapan, dinlemede ve aramada sınır tanımayan, cezaları artıran önlemler yerine Türkiye’nin nefes almaya ve demokratik bir yasaya, bağımsız bir yargıya ihtiyacı olduğunu anlatan Kaplan, "Bu yönden baktığımız zaman hem güvenlik paketi hem yargı paketleri Türkiye’nin normalleşmesine, nefes almasına katkı sunmuyor. Özellikle de Şırnak’ta biz bunu daha da hissediyoruz. Bu tür anti-demokratik yasalarla değil, yargının bağımsızlığını sağlayan Türkiye’nin demokratikleşmişliği düşünce, ifade hürriyetinin, kendini ifade etme tarzının sağlanması ile bu mümkün olacaktır. Bu açıdan bağımsız yargı Türkiye’nin kaderini belirleyecek bir durumdur. Bugün paralele, cemaate operasyon yapıldıysa yarın hükümetin de benzer bir darbe mekaniği içinde bir güçle karşılaşması durumunda aynı bir operasyonlar olacaktır. Biz herkesin, her siyasinin mutlaka sığınacağı bağımsız bir yargı olacağını düşünüyoruz. Bunu düşünerek hukuk devleti olma yönünde çözüm sürecinin büyük bir katkı sunacağını düşünüyoruz çünkü çözüm süreci Türkiye’yi rahatlatacaktır. Bu konuda hükümetin somuta adım atması Türkiye’yi rahatlatacaktır" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE’DE MEDYA ÖZGÜR DEĞİL"

Türkiye’de medya özgür olmadığını savunan Kaplan, "Medya holdingleri enerji ve maden alanlarına dalarak özgürlüklerini yitirmiştir. Birde siyasi baskı ve operasyonlarla Dünya’da basın kuruluşunda basın özgürlüğünü ihlal eden bir rekorumuz var. Bu rekorla da G20 zirvesi içerisinde yer alan bir devletin ölmesi mümkün değildir. Türkiye’de demokrasi ve özgürlükler, insan hak ve özgürlükler, kişi güvenliği ve özgürlüğü şiarı çok önemlidir. Bu olduğu takdirde herkes her an yakalanırım korkusu taşımaz çünkü barışın olduğu yerde adalet olur,bunun içinde hukuk gerekir diyoruz" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDE PROVOKATİF OLAYLARA KARŞI DİKKAT ETMEK LAZIM"

Geçiş süreçlerinin çok tehlikeli olduğunu aktaran Kaplan, "Her türlü provokasyona açık süreçlerdir. Birileri birilerinin adına tahrikler, tehditler tehlikeli provokatif eylemler içine girebilir. Ortadoğu coğrafyası çok kaygandır her şey iç içe geçmiştir. Ajanlar ve provokatörler cirit atıyor onun için halkımızın birbirine karşı son derece duyarlı olması gerekiyor asla Kürdistan’da bir daha bu topraklarda “brakuji” olayının yaşanmaması için bütün siyasetçiler elinden geleni yapmak zorundadır. Bizde bunun için çaba içindeyiz.Yani birincisi halkımız bir kere kendi içinde provokatif eylemlere karşı kendini koyacak ikincisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde bağımsız yargıyı sağlayacaksınız, hukuku sağlayacaksınız.Türkiye Avrupa birliği sürecini stratejik hedef olarak seçmiş bunu hayata geçirmek zorundadır,tarafsız ve bağımsız bir yargı için siyasetin 17 Aralık operasyonlarından sonra yaptığı kısıtlayıcı düzenlemelerin Türkiye’nin aleyhine işlediğini ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN DE BARIŞ SÜRECİ ÇÖZÜMÜ DIŞINDA BAŞKA BİR ŞANSI YOK"

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın Şırnak Barosu’na yönelik ziyaretini değerlendiren Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise, bugünkü ziyaretin amacının barış sürecindeki gelişmeleri konuşup görüş alışverişinde bulunmak, hem yereldeki hem Cizre ve Şırnak bölgesindeki sorunların çözümü konusunda bilgi alışverişinde bulunmak olduğunu söyledi. Burada çözüme ilişkin görüşleri Kaplan’a ilettiklerini ifade eden Elçi, "Kendilerine bir hukukçu olarak tabii ki ilk başından beri söylüyoruz barış sürecinin başarıya ulaşması için hepimizin elinden gelenini yapması gerekir ve Türkiye’nin de barış süreci çözümü dışında başka bir şansının olmadığına inanıyoruz. Onun dışında Kaplan’ın belirttiği gibi bu uygulamadaki çelişkilerin bir an evvel giderilmesi gerekiyor. Yargı paketi denilen son değişiklikler olması gereken bir değişiklik değildir. Tam tersi bireysel özgürlükleri daha çok geniş tutacak bireylerin hak ve özgürlüklerini yaşamak için soysal siyasal ortamı genişletecek değişimlerin yapılması gerekiyor diye düşünüyoruz. Yapılan değişiklikleri hiçbir şekilde bir hukukçu olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Onun dışında görevdeki sıkıntılarında hem biz STK’lar hem bölgenin siyasetçileri, hem bireyleri olarak bunların çözümü için gerçekten hepimizin çaba göstermesi gerekiyor ve bu konuda da basın üyelerine büyük görevler düştüğüne inanıyorum. Yapılan bu operasyona ilişkin de bizim temennimiz operasyonun hukuki temelde soruşturulmasını, kovuşturulmasının yapılması siyasi sahiplerinin burada güdülmemesi geçmişte KCK benzeri soruşturmalar da olduğu gibi yargının burada alet edilmemesi bir hukukçu olarak bizim temennimizdir" şeklinde konuştu.

Kaplan, daha sonra HDP Cizre ilçe teşkilatını ziyaret etti.