BEYRUT (AA) - Lübnan merkezli Hizbullah örgütünün kurucularından ve ilk genel sekreteri olan Şeyh Suheyb Tufeyli, Beşşar Esed rejimini destekleyen örgütü ve İran'ı eleştirdi.

Lübnan'ın Baalbek şehrinde, dağlık bölgede sakin bir yaşam süren Tufeyli, burada AA muhabirinin Suriye iç savaşına ilişkin sorularını yanıtladı.

Tufeyli, Rusya’nın Suriye’yi işgal ettiğini belirterek, "Bugün Suriye’deki çocukları, kadınları, hastaneleri Rusya bombalarken, bir grup çıkıp büyük bir sevinçle bunu başarı olarak görüyor. Ruslar gelip bir Müslüman ülkeyi bombalarken bizim kızgın olmamız gerekmez mi?" dedi.

Bugün İslam dünyasındaki sorunların mezhep görüntülü siyasi sorunlar olduğuna dikkati çeken Tufeyli, mezheplerin gerçek yapılarını kaybettiğini savundu.

"Şiilik hareketinin mazlumun yanında olmak, zalime karşı çıkmak" olduğunu ifade eden Tufeyli, Şiiliğin siyasi çıkarlar ve aldatmaca için kullanıldığını kaydetti. Tufeyli, "Hazreti Hüseyin’in kanı üzerine ağlayanlar, Hüseyin sevgisinden ağlamıyor, dünya sevgisinden ağlıyor. Çünkü o sahte gözyaşlarını dünyevi emelleri için insanları kandırmak için kullanıyor" dedi.

Şii din adamı Tufeyli, Şiilerin Esed’in yanında değil mazlumların yanında olması gerektiğini söyledi.

"Nasıl Maliki’den daha çok Malikici, Esed’den daha çok Esedçi olabiliyoruz?"

Tufeyli, İran’ın Esed rejimine bağlılığının, Esed’in kendi rejimine bağlılığından daha fazla olduğunu belirterek, İran’ın siyasi amaçları için Şiileri Hazreti Hüseyin sevgisiyle kandırdığını söyledi. Tufeyli, şöyle konuştu:

"Eğer onlar gerçek inanan olsalar Kur’an-ı Kerim Hazreti Hüseyin’den önce de vardı ve batıl yerine hakkın, zulüm yerine adaletin yanında durmayı emrediyordu. Bugün Suriye rejimine itikad olarak baktığımızda mezhebi ne Sünni’dir ne Şii’dir. Hakikat olarak baktığımızda ne Allah’tan ne insandan ne kanundan korkan zalim bir diktatördür. Siz ne yönüyle bu kişiyi destekliyorsunuz? Nasıl Maliki’den daha çok Malikici, Esed’den daha çok Esedçi olabiliyoruz?"

Hizbullah eski genel sekreteri Tufeyli, örgütün Suriye’deki varlığına da eleştiriler getirerek, Hizbullah'ın Suriye krizi başladığında meseleye müdahil olmama kararı aldığını, ancak daha sonra İran’dan gelen emirle Suriye’ye girdiklerini dile getirdi.

Hizbullah’ın Suriye’deki savaşçılarına seslenen Tufeyli, şöyle dedi:

"Siz Ey Cahiller! Suriye’de İsrail’e karşı 'direniş hattı'nı korumaya mı gittiniz? Bugün Suriye ile ilgili kim karar veriyor? Siz mi Ruslar mı? Kim masada oturup 'evet' ya da 'hayır' diyor? Sen karar verici olan Rusya’nın elinde basit bir askerden öte birşey değilsin."

Şii din adamı, tüm Müslümanları toplum ve ferd olarak Rus işgaline karşı Suriye halkını desteklemeye çağırarak, Ortadoğu haritasının yeniden çizildiği savaşlar sürecinin tam ortasında olunduğunu, Irak’ın üç parçaya, Suriye’nin parçalara bölünmek istendiğine dikkati çekti.

Muhabir: ÖMER BULUT YÜZGÜLEÇ