ANKARA (AA) -  Ermeni ordusunca 1992'de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında öldürülen 613 kişi, Kızılcahamam ilçesinde anıldı.

Katliamın 23. yılı dolayısıyla Kızılcahamam Hocalı Özel Müzesi'nde düzenlenen törene Kızılcahamam Kaymakamı Mehmet Yıldız, Belediye Başkanı Muhittin Güney, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, Azeri öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Muhittin Güney yaptığı konuşmada, insanlık tarihinin en büyük parametrelerinden biri olan Hocalı katliamının Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında, 26 Şubat 1992'de Ermenistan ordusu tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Sivil kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan 613 soydaş kardeşimizi en ağır işkenceler ve saldırılara tabi tutmuşlardır. Bu saldırılarda öldürülenlerin 83’ü çocuk, 106’sı kadın, 70’i yaşlı. 1275 kişi ise rehin alınmış, 150’si kaybolmuştur. Türk tarihinin en acı katliamlarından biri olan Hocalı katliamının üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen, bu denli büyük bir olaya ülkemizde gerekli hassasiyet gösterilmiş, devletimiz, hükümetimiz ve milletimiz her zaman kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğunu göstermiştir. Yaşanan saldırıları gelecek nesillere aktarmak ve hatırlatmak için bu Anıtpark’ı Türk halkına kazandırmıştır.

Ermeni lobilerinin yoğun faaliyetleri böylesi büyük bir katliamı unutturmuş, işgal ettikleri dağlık Karabağ bölgesini ve burada yaptıkları soykırımı sıradan bir olay gibi göstermeye çalışmışlardır. Bu sebeple Hocalı katliamı kurbanlarının hatırasını yaşatmak öz yurdunda hayatını kaybeden şehitlerimizi unutmamak ve unutturmamak için belediyemiz ve Azerbaycan büyükelçiliği işbirliği ile ilçemize Hocalı Anıt Müzesi yapılarak açılmıştır. Bu anıt müzemiz burada var olduğu sürece Hocalı'da yaşanan katliam ve katledilen şehitlerimizi unutmayacağız ve unutmayacağız.''

Konuşmaların ardından program, müzenin açılışıyla sona erdi.