ANKARA (AA) - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, savcı Zekeriya Öz'ün, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun finanse ettiği Dubai tatili, Fatih Belediyesinde imar işlerinde aracı olması, yurtdışında bulunduğu dönemde kendisini işe başlayıp ayrılmış göstermesi nedeniyle ihraç edildiğini bildirdi.

Yılmaz, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraç edilmesine ilişkin kararla ilgili bilgi verdi.

 

Bu kişilerin savunma dilekçelerini gönderdiklerini, müfettişlerle ilgili şikayette bulunduklarını ayrıca heyetin reddi, savunma için ek süre talepleri olduğunu aktaran Yılmaz, öncelikle bu meseleleri karara bağladıklarını anlattı.

Bu taleplerin reddedildiğini belirten Yılmaz, Daire üyesi Mahmut Şen'in ek süre verilmesi gerektiğini savunarak, karara muhalif kaldığını aktardı. Yılmaz, üye Mustafa Kemal Özçelik'in ise Zekeriya Öz dışındaki isimlere süre verilmesi gerektiğini düşündüğünü, bu konuda muhalif kaldığını belirtti.

Daha sonra esasa geçtiklerini dile getiren Yılmaz, Zekeriya Öz'e atılı eylemlerin, mesleğin şeref ve onuru, memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak şekilde olması göz önünde tutularak, meslekte kalmasına olanak bulunmadığına karar verildiğini bildirdi.

- Muhalif oylar

Yılmaz, Özçelik'in kınama cezası verilmesi gerektiğini, Şen'in ise eylem otel kayıtlarından ispatlanırsa kınama cezası verilmesi gerektiğini savunduğunu anlatarak, bu nedenlerle karara muhalif kaldıklarını aktardı.

Mehmet Yılmaz, savcılar Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl hakkındaki kararın, 17-25 Aralık soruşturması kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı şekilde usulsüz dinleme ve el koyma kararları alınması nedeniyle verildiğini anlattı.

Üye Mahmut Şen'in bu kişilere sözlü savunma hakkı verilmesi, adli kovuşturmanın sonucunun beklenmesi gerektiğini savunarak karara muhalif kaldığını belirten Yılmaz, yasada, sözlü savunma hakkının sadece Genel Kurul'daki itiraz incelemesi için düzenlendiğini bildirdi.

Yılmaz, "Hakim Karaçöl, 20 dakikada el koyma kararı veriyor. Karara yapılan itiraz ise 5 günde karara bağlanamıyor. Ayrıca Anonim Şirketlerin tamamına el koymak mümkün değilken hiçbir araştırma yapmadan el koyma kararı veriyor" dedi.

Mehmet Yılmaz, ayrıca Zekeriya Öz ile Dubai tatiline giden savcı Ali Güngör'e yer değiştirme cezası verildiğini bildirdi.

Kararlara karşı 10 gün içinde yeniden inceleme istenebileceğini, dairenin kararının değişmemesi halinde Genel Kurul'da itiraz edilebileceğini belirten Yılmaz, ihraçla ilgili yargı yolunun açık olduğunu, Danıştay'da dava açılabileceğini söyledi.

(Bitti)