ANKARA (AA) - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verilmesine ilişkin, "Kurul'daki arkadaşlarımızın hepsi onurlu hukuk insanlarıdır. Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirisinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir" dedi.

 

Kararı değerlendiren Yılmaz, bu kişiler hakkında verdikleri kararların, yürüttükleri yolsuzluk soruşturmasından kaynaklanmadığını söyledi. 

Yılmaz, bu kişilerin, yürüttükleri 17-25 Aralık soruşturmasında, yasal yetkilerini aştıkları, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) hükümlerine aykırı kararlar verdikleri sonucuna vardıklarını belirterek, şunları kaydetti: 

"Birbirinden habersiz üç ayrı savcının, 17 ve 25 Aralık günlerinde, birdenbire bu soruşturmaya başlamaları manidar ve hayatın olağan akışına aykırı. Biz bu soruşturmanın tarafsız yapılmadığı ve yargıyı yıpratan, kamuoyunda güvensizlik algısı yaratan bir eylem olduğu kanısına ulaştık. Dosyanın tümünün değerlendirilmesinden böyle bir karar verdik. Kurul'un kendi takdiridir. Arkadaşlarımızın hepsi de onurlu hukuk insanlarıdır. Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirisinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir."

- Zekeriya Öz'ün iddiaları

Zekeriya Öz'ün, "savunmam daha alınmadan karar verildi" şeklinde tweet attığının belirtilmesi üzerine de Yılmaz, şunları söyledi:

"İstedikleri tüm belgeler gönderildi. Müfettiş tarafından alınan savunmanın dışında ayrıca Kurul tarafından da savunmaları istendi. Defalarca başka taleplerde bulundular, onlar yerine getirildi. Ek savunma hakları verildi. Ondan sonra karar verildi. Her şey son derece özgür bir ortamda tartışıldı. En özgür tartışma ortamı 2. Daire'de yaşanıyor diyorlar. Herkesin fikirlerini açıkça beyan etmesine sonuna kadar izin veren bir insanım. Herkesin bütün yasal haklarını kullanması için elimden geleni yaptığım gibi, bütün arkadaşlarımın da muhalefetlerini, karşı sözlerini, haklı sözlerini, sabırla dinleyip neticeye ulaştırıyoruz. Herkes özgürce konuşuyor, özgürce istediğini söylüyor. Oylarını da tek tek özgürce alıyoruz. Hiç kimsenin zorla yakasına yapışıp 'şöyle, böyle' dediğimiz yok. Bunların hepsi kemaliyle yetişmiş hukukçular, onurlu hukuk adamları. Kendi özgür vicdanlarıyla kararlarını verecek kadar sorumluluk duygusuna sahip insanlar." 

Başkan Mehmet Yılmaz, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan direktif alarak karar verdikleri" yönündeki iddialara da "Bize kimse zorla bir şey yaptıramaz. Hele ileride sizi utanç ve töhmet altında bırakacak bir konuda hiç kimse direktifle karar oluşturabilir mi, olmaz. Bu son derece terbiyesiz bir laf" şeklinde yanıt verdi.

(Sürecek)