Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Kalkınma Bakanlığına sunulan Çatı Tipi Ges Projesi olumlu ve örnek uygulama olarak bulunarak onaylandı.

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası sözleşmeler gereği ‘’temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırarak düşük karbon yoğunluğu sunan bir ülke’’ olmayı hedeflemekteyiz. Bu hedefe ulaşmak adına yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının arttırılmasının; Güneş, biokütle ve jeotermal kaynakların elektrik üretiminde kullanılmasına yönelik potansiyelin tam olarak tespit edilmesi, yatırımcı farkındalığının arttırılması, özel sektörün önünü görmesi, yatırımcılara ışık tutması amacı ile Iğdır Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak 30 KW gücünde Çatı Tipi Güneş Enerji Sistemi projelendirilmiş olup Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ne başvurulmuştur.

2016 yılında SERKA (Serhat illeri Kalkınma Ajansı) tarafından hazırlanan ‘’GÜNEŞ İLK IĞDIRDAN DOĞAR’’ İsimli ‘’ Iğdır ili Güneş Enerjisinden Elektrik Üretme Potansiyelinin Tespitine Yönelik Araştırma Geliştirme Faaliyeti’’ kapsamında 2017 yılında İl müdürlüğümüzce çalışmalara hız verilmiş ve projelendirme izin ve lisans çalışmaları tamamlanarak Kalkınma bakanlığına sunulmuş olup projemiz olumlu ve örnek uygulama olarak onaylanmıştır.

Toplamda 200.000,00 TL ye mal olacak projenin kurulum süresi yaklaşık 30 gün olup ilk yatırım maliyetini 5 yılda amorti edecektir" denildi.