Iğdır’da ikamet eden 32 yağındaki Sezgin Titiz isimli mucit, manyetik kalkan savunma sistemi projesi için destek bekliyor.

Bu projeyi ve terimi dünyada ilk defa ortaya koyan kişi olduğunu ileri süren Titiz, günümüz dünyasında kullanılan (Patroit, Fd 2000, Euro stamp, S300, S400) gibi hava sistemlerinin yerine füze sistemi kullanmaksızın manyetik alan oluşturup radyo dalgaları göndererek savaş uçağı, savaş helikopteri, akıllı bombalar, balistik füzeler gibi savaş araç ve sistemlerinin yıkım gücünü etkisiz hale getirip insan ölümlerini önlemeyi amaçladığını belirtti. Bu proje yaygın olarak füzelere yerleştirilen donanım ve yazılımları etkisiz hale getirerek can ve mal kayıplarını azaltacağını iddia eden Titiz, “Teorik olarak bu projenin kullanılabileceğini araştırmalarım sonucunda ulaştım. Eğer gerekli ekipmanları bulabilirsem projeyi hayata geçirebilirim. Küçük bir maket üzerinde deney yaptım ve elektronik devrelerin bozulduğunu gördüm. ’Neden daha büyük cihazlar üzerinde denemeyelim?’ diye aylarca bu proje için bilimsel araştırmalar yapıp bilgi toparladım. Bilimsel araştırmalarımı başarılı bir şekilde sonuçlandırabilmem için laboratuvar imkanının sunulması gerek” dedi.

Konuyla alakalı olarak Savunma Bakanlığına mektup yazıp projeyi anlattığını ifade eden Titiz, “Projeye ilgi duymadılar. Bu projeyi hayata geçirmek için, internetten American Scientific Glass Blowers Society adlı dergiye mail attım. Dergi editörü Universty of Connecticut’ta Manyetik Rezidans Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Marilyn Browne ile görüşmemi ve projemi ona anlatmamı söyledi. Dergi editörüne ilgili üniversiteye maddi yetersizliklerden dolayı gidemeyeceğimi söyledim. Dergi editörü yapabileceği bir şey olmadığını söyledi. İnanıyorum ki günün birinde proje birileri tarafından hayata geçirilecek. ’Yıllar önce bu projeyi yardım alamadığım için gerçekleştiremedim’ demek istemiyorum. İlgililere sesleniyorum duyun sesimi ve bana imkan verin” şeklinde konuştu.