KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Kuraklık ve susuzlukla mücadele eden Afrika'daki 19 ülkeye İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından bugüne kadar 6 bin civarında su kuyusu sondajı yapıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın 1992'den itibaren Afrika'da faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Vakıf çalışmalarının son 10 yılda yoğunlaştığını aktaran Aynacı, kuraklığa bağlı sorun yaşayan çok sayıda Afrika ülkesi için çözüm üretmeye başladıklarını ifade etti.

Aynacı, kara kıtanın en kurak ülkelerinden Somali'de, insanların su ihtiyacını karşılamak için 6-7 kilometre yürüdüğünü belirterek, bu ülkede güvenlik, gıda ve sağlık probleminin ardından en büyük sorunun su ihtiyacı olduğunu anlattı.

İHH'nın, Afrika'nın büyük bölümünde su kuyusu açtığını dile getiren Aynacı, "Afrika'da 24 yıl içinde yaklaşık 6 bin su kuyusu açtık. Bunlar, içme ve kullanmaya uygun olan su kuyularıdır. Suyun miktarı ve kalitesi bölgeden bölgeye farklılık arz ediyor. Bölgeye gittik, açtığımız kuyularda araştırma yaptık. Şiddetli kuraklığa rağmen kuyuların etkilenmediğini gördük" diye konuştu.

- Kurak bölgelerin çehresi değişiyor

Aynacı, Doğu Afrika ve Somali'de 2011'de büyük kuraklık yaşandığını anımsatarak, Türkiye'nin bölgeye büyük yardımlar yaptığını bildirdi.

Somali'de yaşanan kuraklığın Etiyopya ve Kenya'yı da etkilediğini vurgulayan Aynacı, bu ülkelerde yeraltı su kaynaklarının gün yüzüne çıkarılmasının kuraklıkla mücadelede etkin bir yol olduğuna işaret etti.

- 150 bin kişi faydalanacak

Aynacı, vakfın sondaj çalışmalarını Somali'nin başkenti Mogadişu'da yoğunlaştırdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bölgede yüzeysel su kuyuları var. Ortalama 50-60 metreden su çıkıyor. Derin sondaj kuyularında ise 150-200 metreden su elde ediliyor. Bir ilçeye yetebilecek düzeyde su elde ettiğimiz derin sondajlar vurduk. Sulama kanalları ve deposu olan su kuyusu açtık. Somali'de 36 projenin 20'sini açtık. Derin sondaj projesini İslam Kalkınma Bankası ile müşterek yürütüyoruz. Arkadaşlarımız kalan 16'sının bitirilmesi için bölgedeler. Derin kuyularda bölgesine ve suyun debisine göre yaklaşık 5 bin kişiye yetecek seviyede su çıkabiliyor. Somali'nin kurak iklim yapısına az da olsa etkisi olacak. En azından bunun yapılabileceğinin ortaya konulması bakımından örnek olmak istiyoruz. Başkaları da bu faaliyetleri yapsınlar. Ciddi oranda nüfusun yaşadığı bölgede 150 bin insanı suyla buluşturmuş olacağız. Somali'de, içme suyu, tarım ve hayvancılığa imkan sağlayacak suya erişebiliyoruz."