KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca son bir ayda Bayırbucak Türkmenlerine 35 tır yardım malzemesi gönderildi.

Vakfın Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topladıkları yardımları, Hatay'ın Yayladağı ilçesi sınırına yakın Yamadiye bölgesinde kurdukları İHH yardım merkezi vasıtasıyla Türkmenlere ulaştırdıklarını söyledi.

Özellikle son bir ayda Rusya'nın da Türkmenlere saldırmaya başlamasıyla yardım miktarını artırdıklarını belirten Dede, kış şartlarının etkisinin yoğun hissedildiği bugünlerde ısınmaya yönelik malzemelere daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Vakıf olarak hem ayni hem de nakdi yardım topladıklarını dile getiren Dede, "Saldırıların yoğunlaştığı son bir ayda Bayırbucak Türkmenlerine içerisinde su, gıda malzemeleri, giysi, sünger, yatak, battaniye, ısıtıcı gibi ürünlerin yer aldığı 35 tır gönderdik. Yardımlarımız aralıksız devam ediyor" dedi.

Türkmenlerin daha fazla yardıma ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Dede, şöyle devam etti:

"Kışlık giysiler, gıda, hijyen malzemeleri, bebek malzemeleri, çocuk bezleri gibi ürünlere çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Ayni yardımlar mutlaka çok önemli ama nakdi yardım olursa bunu ihtiyaç doğrultusunda kullanıyoruz, en çok ihtiyaç duyulan malzemelere yöneliyoruz. Bu sayede daha etkin yardım yapılmış oluyor. Vatandaşlarımızdan mümkün olduğunca nakdi yardım bekliyoruz. Çünkü ihtiyaç malzemeleri dönem ve mevsime göre değişiyor. Mesela bu dönem, gıdanın yanı sıra ciddi anlamda sıvı yakıtla çalışan ısıtıcı ve kışlık bot, mont, pantolon gibi malzemelere ihtiyaç duyuyoruz."

- Yeni yaşam alanları oluşturuluyor

Sadece yardım malzemesi göndermekle yetinmediklerini, aynı zamanda bölge halkı için yeni yaşam alanları oluşturmaya çalıştıklarını bildiren Dede, sınıra çok yakın bir bölgede çadır kamp çalışması yürüttüklerini söyledi.

Çadır kampın alt yapısını tamamladıklarına işaret eden Dede, şunları kaydetti:

"Toplam 180 çadırdan oluşan kamp bölgesi oluşturacağız. Bunun 60 çadırı tamamlandı. En kısa zamanda geri kalan 120 çadırı da tamamlayarak, kış gününde evinden, yerinden yurdundan olan insanlara sıcak bir ortam oluşturacağız. Çadır konusunu çok önemsiyoruz, çünkü insanların gidebilecek herhangi yeri yok. Mutlaka bir yere sığınmaları gerekiyor. Zaten savaş nedeniyle yeteri kadar dağılmış aileleri daha fazla dağıtmadan, bir arada tutabilmenin en önemli yolu bu çadırlardan geçiyor. O nedenle bölgede ciddi anlamda çadıra da ihtiyacımız var." 

Kampta 3 öğün sıcak yemek verileceğini, aynı zamanda çocukların eğitimi için okullar oluşturulacağını anlatan Dede, bu okullarda Türkmen ve Suriyeli eğitimcilerin görev alacağını belirtti.

Türk halkının Suriyeliler ve Bayırbucak Türkmenlerine yardım konusunda gösterdiği duyarlılığa dikkati çeken Dede, 5 yıldır aralıksız sürdürülen yardım çalışmalarının, her geçen gün büyük özveriyle artırıldığını vurguladı.

Dede, savaştan kaçıp yaşam mücadelesi veren bu insanlara yardım konusunda hiç kimsenin çekimser davranmadığını, bundan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.