ÇANKIRI (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü Çankırı Şube Müdürlüğü tarafından Ilgaz Dağı'nda kurulan "foto kapan"lar aracılığıyla karaca, kurt ve çeşitli kuşlar doğal ortamlarında görüntülendi.

Çankırı Şube Müdürü Hasan Kozan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde yaban hayatının korunmasına yönelik çalışmalar sayesinde hayvanların doğal ortamda sıkça görülebildiğini kaydetti.

Hayvanların özellikle kış günlerinde yiyecek bulmakta güçlük çektiğine işaret eden Kozan, "Doğal ortamlarında kış günlerinde hayvanlar bazen yiyecek bulmakta güçlük çekebiliyorlar. Bu sorunun önüne geçmek amacıyla sıkıntı yaşanacağını düşündüğümüz yerlerde yemlemeye yapıyoruz. Hayvanların açlıktan ölmesini istemiyoruz. Bu yıl da müdürlük olarak bu konuda elimizden geleni yaptık" dedi.

Kozan, Ilgaz Dağı'nın çeşitli bölgelerine doğal hayatı görüntülemek amacıyla "foto kapan"lar yerleştirildiğini belirterek, "Foto kapanlarımızın bir bölümünü yemleme yaptığımız yerlere bir bölümünü de hayvanların sık sık kullandığı geçiş bölgelerine yerleştirdik. Foto kapanlar sensörle çalışıyor. Önünde bir hayvan hareket ettiğinde direkt fotoğrafını çekiyor. Ortaya oldukça ilginç fotoğraflar çıktı. Foto kapanlar bölgedeki hayvan çeşitliliğini ortaya koyuyor" diye konuştu.

Bölgede çok sayıda hayvan türü ile karşılaştıklarını belirten Kozan, "Ilgaz Dağı'nda foto kapanlarımız çok sayıda karacanın olduğunu tespit etti. Bunun dışında kurt ve çeşitli kuş türlerinin fotoğrafları çekildi. Bölgedeki çeşitlilik fotoğraf makinemize yansımış oldu. İlerleyen süreçte farklı türleri foto kapanla görüntülemeyi temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çalışmayla bölgeyi daha iyi tanımaya başladıklarını vurgulayan Kozan "Ilgaz'da birçok hayvan türünün olduğunu biliyoruz. Şimdilik bu türlere rastladık. Farklı zamanlarda diğer türlerle de karşılaşırız diye düşünüyorum. Vatandaşlardan doğal hayata karşı hassas davranmalarını istiyoruz" diye konuştu.