KIRŞEHİR (AA) - Mevlana hazretlerinin talebesi olan ve Türkçe'nin Anadolu'da yaygınlaşmasına öncülük eden Şeyh Süleyman Türkmani'nin 13. yüzyılda Kırşehir'de yaptırdığı İmaret Camisi, 8 asırdır kapılarını cemaatine açmaya devam ediyor.

Merkez İmaret Mahallesi'nde asırlık İmaret Camisi, ramazan ayının manevi atmosferini hissetmek isteyen vatandaşların ilgi gösterdiği camiler arasında ilk sıralarda yer alıyor.  

Şeyh Süleyman Türkmani'nin türbesiyle Türkmani'nin yakınlarının mezarlarının da avlusunda bulunduğu cami,  vakıf arazisi üzerinde yer alıyor. 

İmaret Camisi imamı Oğuzhan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İmaret Camisi'nin 1276 yılında Anadolu erenlerinden Şeyh Süleyman Türkmani'nin imareti olarak yapıldığını ve bugünlere kadar ayakta kaldığını söyledi.

Kabristan ve Süleyman Türkmani'nin türbesinin hemen yanındaki caminin avlu kısmında ayrıca 4 mezar bulunduğunu ifade eden Kaya, "İmaret Camisi 1276 yılında Şeyh Süleyman Türkmani'nin imareti olarak yapılıyor. Ramazan ayında ayrı bir önem kazanıyor. Camimizin ön tarafında bir mezarlık var. Girişinde de 4 mezar bulunmaktadır. Yan tarafında da Süleyman Türkmani'nin türbesi var. Cemaatimiz ramazan ayında türbe ziyaretine geliyorlar. Diğer aylara göre yoğun oluyor" diye konuştu. 

Ramazan ayında bu camiye ilginin daha çok arttığını vurgulayan Kaya, "Bu yıl ayrı bir yoğunluk var. İlgi bizi daha çok memnun ediyor. Camimiz yaklaşık 800 yıldır hizmet veriyor. Girişinin her iki yanında da mezarlar olduğu için camiye gelenler bunları görerek ayrı bir manevi atmosfere giriyorlar. Namazlarını ayrı bir huşu içinde eda ediyorlar" dedi.

- Anadolu ereni Süleyman Türkmani

Horasan'da 1217 yılında doğan Şeyh Süleyman Türkmani, 1234 yılında dedesi Şemseddin Bey ile Konya'ya gelerek Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin öğrencisi oldu. Mevlana'nın oğlu Sultan Velet tarafından Kırşehir yöresine gönderilen Süleyman Türkmani, burada Mevlevi tarikatını kurup geliştirdi.

Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında büyük etkisi olan Süleyman Türkmani, Kırşehir'de imarethane açarak ilim tahsil edenlere, gelip geçen yolculara barınma ve yiyecek imkanı sağladı. 1288 yılında vefat edince yaptırdığı İmaret Camisi'nin yanına defnedildi. 

Türkçe'nin öncülerinden Süleyman Türkmani, "Garipname" adlı eserin yazarı Aşık Paşa'ya da hocalık yaptı.