Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bir inşaat firmasının yaptığı hafriyat kazısının mezarlıklarına zarar verdiğini iddia eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kepez Mahallesi İlyas Karaca Sokak’ta yapımına başlanan konut inşaatı sırasında hafriyat kazısının bölgede bulunan mezarlara zarar verdiği iddia edildi. Ailesinin mezarlarının bulunduğu alanın tapulu arazileri olduğunu ifade eden Yavuz Ağralı, müteahhit firmanın belediye ile anlaşarak bilgileri dışında imar yolunu değiştirdiğini iddia etti. Yolun müteahhitin arsasından alınarak mezarların içerisine verildiğini söyleyen Ağralı “Burası benim annemin amcasının kabristanı. Şuradaki bidonun olduğu yere kadar bütün bir araziydi. Üst taraftaki gibi kabristandı. Her kes kendisine ait alana mevtalarını ebedi istirahatgahlarına defnedilmesini sağlar. Ancak gözü para hırsı bürümüş bazı insanlar, insanların ebedi istirahatgahlarına kadar göz diktiler. Kabristanlara gelmeden önce burada yol vardı. Ama müteahhitler belediyede nasıl işlerini hallediyorlarsa bu yolu kabristanlara kaydırmışlar. Kabristanın hali ortada. Uçurumun kenarında duruyoruz. Buranın iki tarafıda tapulu arazi. Tapulu araziye sahiplerinin izni olmadan nasıl giriyorlar? Nasıl hafriyat çalışması yapabiliyorlar? İnsanları ebedi istirahatgahlarında bile rahat bırakmayacaklar. Buraya yüzme havuzu ve golf sahası yapacaklarmış. Bu mevtalara bir hakarettir. İnsanlar ebedi istirahatgahlarında rahat uyuyamazken bunlara ödün veren insanları ben esefle kınıyorum. Burada nasıl gelirsin de dua edersin? Şimdi burada ki kabristanda yatanların çocukları ne yapar? Kime başvurur? Karşıdaki mezarların yıkılıp alındığına dair söylentiler dolaşıyor. Karşıda da kabristanlar vardı, çökmüş durumda. Her hangi bir istinat duvarı yapılmadan oradaki mezarların kaybolduğuna dair köylünün duyumları var” dedi.

Ağralı, konuyu mahkemeye taşıdıklarını belirterek kabristanlarla ilgili imarın eski haline dönüştürülmesi ve inşaatın durdurulmasını istediklerini söyledi. Adaletin yerini bulmasını isteyen Ağralı, herkesin mevtalarının başında dua edebilmesi gerektiğini vurguladı.

Hafriyat kazısını yapan inşaat firmasının yetkilisi Tamer Öztürk, kazı sırasında mezarlara herhangi bir şekilde zarar verilmediğini belirterek, kabristanlarda yatanlara saygı duyduklarını söyledi.

Kdz. Ereğli Belediyesi yetkilileri ise bölgeye giderek inşaat firmasının çalışmaları hakkında inceleme başlattı. Mezarlık bölgesindeki imar değişikliğinin 2012’de dönemin CHP’li belediyesi tarafından yapıldığını ifade eden Kdz. Ereğli Belediyesi yetkilileri, mezarlıklara zarar verilmesine müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.