Didim Ticaret Odasının İnşaat Sektöründe faaliyet gösteren üyeleri sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşmak üzere istişare toplantısında bir araya geldi.

Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu adına toplantının açılışını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Urgancı, sektörün sorunlarını konuşmak için üyeleri bir araya getirdiklerini belirterek katılım gösterenlere teşekkür etti.

“Davanızı sahiplenmezseniz, neticeye ulaşamazsınız”

Yönetim Kurulu ve İnşaat Meslek Komitesi üyesi olan Ömer Vela, katılımın az olduğunu belirterek, “Davanızı sahiplenmezseniz neticeye ulaşamazsınız” diye konuştu.

Uygulanan İmar yönetmeliğinin tüm Türkiye’de aynı olduğunu belirten Vela, “İmar Yönetmeliği ilçemizde herkese eşit uygulanırsa sorun olmaz. İlçemizde en önemli sorunlar, iskân sorunları, seviye tespitindeki sıkıntılar, imardaki farklı uygulamalardır. Biz işimizi düzgün yapacağız, sonra hakkımızı arayacağız. El pençe divan duracak hatalar yapmayacağız. Sıkıntıların giderilmesi için yerel yönetimdeki muhalefetin de iyi çalışması gerekir. Bugün yerel yönetimi uygulamalardaki hatalara düşüren yine bu sektörde iş yapan bizleriz” dedi.

“Beraber çalışalım, beraber kazanalım”

Yönetim Kurulu Üyesi Metin Subaşı yaşanan sıkıntılardan bahsederek, “İmar yönetmeliğinde yaşanan belirsizlikler ve aksamalar, arsaların küçük olmasından kaynaklı problemler, çatı ve kot uygulamaları, harç kalemleri ve ücretlerinde artış inşaat maliyetlerini yükseltiyor ve müşteri bulmakta zorlanıyoruz. Bu sıkıntıların ve çözüm önerilerinin belirlenerek muhatap kurumlarda dile getirilmeli, mümkünse müteahhitlerimizin tüm kurumlarda ilgili komisyonlarda yer alması sağlanmalı. Bizler buralıyız, burada yaşıyoruz. Güzel şık kullanışlı binalar yapmak, aynı zamanda kazanmak istiyoruz, beraber çalışalım, beraber kazanalım, kentimize güzellik katalım, konuta talep var, yeni bir konutta oturma isteği ve kentsel dönüşüm bunu tetikledi. Turizm ilçesiyiz, turizmle entegre bir sektörüz ama bugün ilçemizin kazancı ağırlıklı olarak inşaat sektöründen sağlanıyor. Bunun görmezden gelinmemesi gerekir. Bunların yanında beton ücretlerinde de ciddi artış var. Çevremizdeki birçok yere göre daha büyük rakamlar ödeyerek beton temin ediyoruz. Bunun neden kaynaklandığını da merak ediyoruz. İnşaatçı üyelerimizle bir araya gelmek istiyorduk, nasip bugüneymiş” diyerek sözü üyelere bıraktı.

Kendisi de inşaat müteahhitliği yapan Ak Parti İlçe Başkanı Cenk Ünlü de, Odanın bu konuda daha fazla inisiyatif alması gerektiğini belirterek, “Hatta tam zamanlı bir avukat istihdam ederek sadece inşaatçılar değil tüm üyelerinin hukuki sorunlarını takip edebilir, bu sorunların kişisel çekişmelere dönüşmesini de önler” dedi.

Sorunlar ve çözüm önerileri raporlaştırılacak

Şehir dışında olduğundan dolayı toplantının son kısmına yetişen Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ ise “Kayıt altına aldığımız sorunlar ve çözüm önerileri İnşaat meslek komitesinde kayıtlı olan üyelerimizle yeniden yapılacak toplantıda istişare edilerek raporlaştırılacaktır. Bu rapor ilçe ve il belediyeleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aydın Milletvekilleri ve ilgili Bakanlıklarla paylaşılarak çözüm yolları aranacaktır” dedi.

Toplantıya inşaat sektörü üyeleri, Ak Parti İlçe Başkanı Cenk Ünlü, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Urgancı, Belediye Meclis Üyesi Maşallah Subaşı, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Vela ve Mekin Subaşı, Meclis Başkan Yardımcısı Aydın Çağlayan, Meclis Üyeleri Ali Hikmet Atilla ve Deniz Demir, Efeler Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Öztürk ve Didim Genç İşadamları Derneği Başkanı Özgür Deniz katıldı.