İSTANBUL (AA) - İran'da reformcu ve ılımlı kanadın seçimlerde muhafazakarlara karşı elde ettiği kazanımlar ülkede özellikle reformculara yakın gazetelerde geniş yer aldı.

Ülkede cuma günü eş zamanlı düzenlenen seçimlerde kesin sonuçların açıklanmasıyla başkent Tahran'da muhafazakarlara büyük üstünlük kurduğu görülen, ülke genelinde de Uzmanlar Meclisi ve parlamentoda sandalye sayısını artıran reformcu ve ılımlı kanadın başarısı özellikle reformcuların gazetelerinde geniş yer buldu.

Muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen gazetelerde ise büyük oranda seçim sonuçlarının kabullenilmesi dikkati çekti.

Reformculara yakın Arman gazetesi, manşetine Uzmanlar Meclisi'nde seçilemeyerek muhafazakar kanatta hayal kırıklığı oluşturan önde gelen din adamlarından Muhammed Yezdi ve Taki Misbah Yezdi'yi taşıdı. "Muhammed ve Misbah Yezdi'nin oy alamamalarının nedenleri" başlığıyla yayımlanan haberde, iki din adamının meclis dışında kalmasının muhafazakarlar arasında şok etkisi yaptığı belirtildi.

Bir diğer reformcu gazete Aftab-ı Yezd ise Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin Uzmanlar Meclisi seçimlerindeki başarısını manşetine taşıdı. Tahran'dan birinci sırada meclise giren Rafsancani'nin başarısı için "Rekortmen" başlığını kullanan gazete Rafsancani'nin Tahran'dan aldığı oy oranıyla bir rekora imza attığını yazdı.

Reform yanlılarının çıkardığı Ruzan gazetesi de Uzmanlar Meclisi'ne Tahran'dan son sırada girebilen ülkenin önde gelen din adamlarından Ahmed Cenneti'nin fotoğrafıyla yayımladığı haberde "Son anda hayatta kaldı" manşetini kullandı.

Muhafazakarlar seçim sonuçlarını kabullendi

Muhafazakar kanat tarafından çıkarılan Vatan-ı İmruz ise Tahran'da alınan yenilgiye işaretle "Muhafazakarların Tahran halkına teşekkürü" başlığıyla muhafazakarların meclise giremeyen, önde gelen isimlerinin "Halkın tercihini tüm kalbimizle kabul ediyoruz" şeklindeki açıklamalarını manşetine taşıdı.

Devlete ait İran gazetesi, Ümit Listesi üyelerinin fotoğrafları eşliğinde "Seçimlerin ertesi günü meclisin durumu" başlığını atarak, seçimlerin şaibesiz bir ortamda gerçekleştiği yorumunu yaptı.

Ülkenin en köklü gazetelerinden İttilaat ise dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in seçimlere gösterdikleri katılımdan dolayı halka teşekkür mesajını manşete çekti. Gazete, "Halkın sadık hizmetlerine teşekkür" şeklindeki başlığı kullandı.

Yine köklü gazetelerden Cumhuri-yi İslami de halkın yüzde 62'sinin seçimlere katılım gösterdiğini manşetine taşıdı. Gazetede Tahran'daki katılımın düşüklüğüne ise dikkat çekildi. Cumhuri-yi İslami gazetesi Meclis Başkanı Ali Laricani'nin seçimlerle ilgili "Halkın seçimlere görkemli katılımı ülkenin reform yolunu aydınlattı" açıklamasını da ilk sayfasından gördü.

Muhabir: Ahmet Dursun