İZMİR (AA) - Terör örgütü IŞİD'in Kobani'deki saldırılarının protesto edildiği eyleme katıldığı iddiasıyla yargılanan sanıklar tahliye edildi

İzmir 11. Ağır Ceza mahkemesindeki duruşmaya "Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek" iddiasıyla haklarında 10 yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu sanıklar Abdülrezzak K, Abdülcebbar İ, tutuksuz sanık Leyla İ ve avukatları Nezahat Paşa katıldı.

Sanık Abdülrezzak K. Kürtçe tercüman eşliğinde yaptığı savunmasında, hiçbir örgüte üye olmadığını, protestolara katılmadığını, kimseye saldırmadığını, lise öğrencisi olduğunu, tutuklu olmasından dolayı mağdur olduğunu, görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını, suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek tahlisini ve beraatini talep etti.

Sanık Abdülcebbar İ. ise eve giderken bir anda kalabalığın arasında kaldığını, kalabalığa durmaları için bağırdığını, yardım amaçlı orada bulunduğunu, hiçbir şekilde kapsül atmadığını, tutukluluğu nedeniyle ailesinin mağdur olduğunu savunarak tahliyesini ve beraatini isterken, Leyla İ, protestoların yaşandığı sırada evde olduğunu, gösterilere katılmadığını, olaylarda Ekrem Kaçaroğlu'nun öldüğünü ertesi gün öğrendiğini, taş atacak biri olmadığını, hem çalıştığını hem de üniversite sınavlarına hazırlandığını, fotoğraflardaki kişinin kendisi olmadığını söyleyerek beraatini talep etti.

Avukat Nezahat Paşa da, demokratik bir hak olan gösteriler sonrasında çıkan olaylarda gerçek mermi kullanıldığını ve bir kişinin hayatını kaybettiğini, protestoların bir örgüt eylemi olmadığını savunarak, sanıkların tutukluluk süreleri ve delillerin toplanmış olması göz önüne alınarak tahliyelerine karar verilmesini talep ettiklerini ifade etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliyelerine, görüntülerin Adli Tıp'a gönderilerek görüntülerin sanıklara ait olup olmadığına dair yeni bir rapor alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Kararın ardından Mahkeme Başkanı Erhan Atlı sanıklara, demokratik tepki göstermek amacıyla anayasal hakkı kullanmak ile yakıp yıkmak arasındaki ayrımın farkında olmaları nasihatinde bulundu.

7 Ekim'de Bornova'nın Doğanlar semtindeki IŞİD protestoları sırasında arbede yaşanmış, Ekrem Kaçaroğlu nereden geldiği belli olmayan kurşunla hayatını kaybetmişti.